Stjal gamle klær - frikjent for mafiavirksomhet

Litauerne som var tiltalt for å ha stjålet klær fra UFF og Frelsesarmeens containere, er frikjent for mafiavirksomhet.

KLESTYV: En litauere som stjal hele 277 poser/sekker fra UFF og Frelsesarmeens oppsamlingscontainere er frikjent for mafiavirksomhet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLESTYV: En litauere som stjal hele 277 poser/sekker fra UFF og Frelsesarmeens oppsamlingscontainere er frikjent for mafiavirksomhet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre menn fra Litauen ble i vår tatt på fersk gjerning, etter å ha stjålet 277 poser/sekker med klær og sko fra oppsamlingscontainerne til Frelsesarmeen og UFF.

Statsadvokat Erik Førde tiltalte mennene etter mafiaparagrafen i straffeloven. Nå er en av litauerne frikjent for mafiavirksomhet, men dømt for tyveriene.

Denne uka satt den 27 år gamle litaueren på tiltalebenken i Asker og Bærum tingrett. Mannen som tidligere er straffet for liknende tyverier - risikerte flere års fengsel.

- Skremmende Advokat Gøran Møller Christiansen i Advokatfirmaet Elden reagerte kraftig på aktors påstand om fengsel i to år for mannen.

- Det er skremmende å se hvordan påtalemyndigheten presser på for strengere straffer overfor utenlandske statsborgere med bruk av alle virkemidler, sier advokat Gøran Møller Christiansen til Dagbladet.  

- Når påtalemyndigheten velger å anvende mafiaparagrafen overfor personer som stjeler fra oppsamlingscontainere for brukte klær og sko, og legger ned påstand om fengsel i to år er det oppsiktsvekkende. Heldigvis ga ikke Asker og Bærum tingrett politiet medhold, sier Gøran Møller Christiansen.

Litaueren ble frifunnet for mafiavirksomhet - paragraf 60a i straffeloven.

Kritikk Aktor fikk kritikk i rettsmøtet for å ville dømme klestyven til to års fengsel. Retten mente en straffepåstand på to år var urimelig i sak med fast praksis for forelegg.

Mannen ble i Asker og Bærum tingrett dømt til 90 dager ubetinget fengsel - som er i tråd med hvor lenge han hadde sittet i varetekt.

27-åringen ble også dømt til inndragning av en irsk registrert Mercedes varebil, en GPS og 277 poser med brukte klær og sko, samt en kopinøkkel til å åpne oppsamlingscontainerne.