Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjal han to okser i 1973?

Yadav har sittet på tiltalebenken i 33 år. Okser, saksøker, aktor og alle medtiltalte er døde for lenge siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den nå 46 år gamle bonden og firebarnsfaren Surajnath Yadav i Bihar i India ble i 1973 anklaget for tyveri av to okser. Da var han 13 år gammel.

I dag er han den eneste gjenlevende av de i alt fem landsbyboerne som ble anklaget. I 33 år har saken rullet i provinsens rettssystem, med Yadav på plass på tiltalebenken.

Utenom de medtiltalte, er også oksene, etterforkningsleder Yashwant Singh, oksenes eier Ramvriskha Yadav og hans bror Vishwanath Yadav i dag døde.

Og selv om de for lengst døde oksene ble gjenfunnet i levende live sju måneder etter det angivelige tyveriet, pågår rettssaken mot den ulykksalige bonden fremdeles.

Ironisk nok har staten Bihar i India innført ny politikk med prioritet på raske rettssaker.

- Jeg har gått til og fra rettssalen hele livet. Hva annet kan jeg gjøre? Først måtte jeg møte i retten hver uke, deretter hver måned. Nå må jeg møte hver tredje måned. Men fremdeles er det ikke falt noen dom i saken, sier Surajnath Yadav til BBC.

Hver gang han møter i retten må 46-åringen reise 20 kilometer fra landsbyen til distriktsretten, og betale 10-12 kroner i transport og advokatutgifter. En liten formue for en lutfattig bonde fra en av Indias fattigste provinser.

Minst en dommer - Arvind Azad - forsøkte i 1997 å stoppe rettsfarsen.

FED UP: Surajnath Yadav (46) har vært tiltalt for oksetyveri i 33 år. Selv om anklager, etterforsker, medtiltalte og ikke minst oksene er døde og begravet for lenge siden, ruller rettssaken fremdeles mot den fattige indiske bonden. Foto: Scanpix
FED UP: Surajnath Yadav (46) har vært tiltalt for oksetyveri i 33 år. Selv om anklager, etterforsker, medtiltalte og ikke minst oksene er døde og begravet for lenge siden, ruller rettssaken fremdeles mot den fattige indiske bonden. Foto: Scanpix Vis mer

- Saken er foreldet, og påtalemyndigheten har ingen beviser å legge frem for retten, sa dommeren.

Men selv om saksøkeren var død, nektet hans bror å gi slipp på saken. Han anket derfor til en høyere rettsinstans. Anken er fremdeles under behandling, og i mellomtiden har saksøkerens bror også gått bort. Men den yngste broren, melkemannen Suresh Yadav, lever i beste velgående, og har ingen planer om å gi opp kampen mot den angivelige oksetyven.

Bondens forsvarer, Rajesh Kumar Jain, tror saken er den eldste i distriktsretten, og fatter ikke hvorfor den fremdeles pågår.

- Det er en høyst merkelig sak, antagelig den eldste her. Den burde ha vært avvist av retten umiddelbart - spesielt med tanke på at de i dag skryter av hurtig rettergang, sier han.

Oksetyveri er svært vanlig i provinsen, og dyrene er mye verd for fattige bønder - opptil 3700 kroner per snute. Dette er forøvrig fem ganger mer enn de var verd i 1973, skriver BBC.

Og sjansene for at den 33 år gamle saken noen sinne blir løst er svært liten, tross iherdig innsats for å holde saken i live. Oppklaringsprosenten i Bihar er på 6-7 prosent. Og Surajnat Yadav har ingen planer om å tilstå noe som helst etter 33 år på tiltalebenken.

image: Stjal han to okser i 1973?
FORSVANT: 19. juni 1973 forsvant to okser fra landsbyen. Surajnath Yadav og fire andre ble beskyldt for å stå bak. Men selv om oksene ble funnet sju måneder senere, ruller rettssaken mot Yadav den dag i dag - 33 år etter.