Stjal hundrevis av hjerter

Hundrevis av barn i Storbritannia har blitt frarøvet organer. Hjertene til flere enn 1100 døde barn har blitt lagret og brukt til forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjokkerte foreldre registrerer i disse dager med vantro at sykehus rundt om i England har fjernet og lagret hjertene til deres døde barn. Inngrepene skal ha foregått i flere tiår. Barnesykehuset Alder Hey har bekreftet at i perioden 1988 til 1995 har over 850 organer blitt lagret ved Universitetet i Liverpool av professor Dick van Velzen.

Krever granskning

Professoren var leder for gruppa som jobbet med barnedødelighet ved sykehuset. Han sluttet i 1995. Etter at skandalen ble kjent, har van Velzen blitt tvunget til å forlate sin stilling ved en medisinsk post i Canada.

Representanter fra familiene som er involvert krever en offentlig granskning av omfanget. Det vil bli avviklet likskuer for å finne ut hvordan organene har blitt fjernet. Hos enkelte av barna er hele organsystemet fjernet - inkludert hjerne, lunge og nyre.

Knust

Advokat Ian Cohen representerer rundt 70 foreldre som har mistet sine barn. Han forteller at de barna som døde mellom 1988 og 1995 har fått fjernet alle organene før de ble gravlagt.

- Foreldrene er knust etter at saken ble kjent. De går gjennom sorgen over å ha mistet et barn på nytt, sier Cohen til BBC.