Russlands PR-grep i Ukraina:

- Stjal ideen fra Vesten

Russerne prøver stadig å undergrave ukrainske myndigheters legitimitet, melder britisk etterretning.

UTBOMBET: Russland har hermet etter Vesten i sine uttalelser om gjenoppbyggelse av den utbombede okkuperte ukraninske havnebyen Mariupol, mener russisk ekspert. Foto: AP
UTBOMBET: Russland har hermet etter Vesten i sine uttalelser om gjenoppbyggelse av den utbombede okkuperte ukraninske havnebyen Mariupol, mener russisk ekspert. Foto: AP Vis mer
Publisert

Russiske myndigheter driver målrettet innsats på flere arenaer for å forsøke å undergrave legitimiteten i den ukrainske staten, skriver den britiske etterretningstjenesten i en fersk rapport.

Det ferskeste eksempelet kom for to dager siden, da Russland gikk ut og lovet en forenklet og rask prosess for alle ukrainere som ønsker russisk statsborgerskap.

Tvillingbyer

En annen metode som er omtalt i rapporten beskrives fra flere hold som et propagandagrep.

Russland har også erklært i overkant av 40 okkuperte ukrainske byer som vennskapsbyer, eller tvillingbyer, med byer i Russland.

I slutten av mai erklærte russiske myndigheter Sankt Petersburg og den okkuperte og sønderbombede ukrainske havnebyen Mariupol som tvillingbyer.

Få dager etter besøkte Sankt Petersburgs ordfører Aleksandr Beglov Mariupol. Noen dager etter erklærte han planer om å finansiere gjenoppbygging av hus, skoler og barnehager i byen.

TVILLINGBYER: Sankt Petersburgs borgermester Aleksandr Beglov (t.h.) har erklært Mariupol som tvillingby, og hevder han vil legge store penger i å bygge opp ødelagt infrastruktur. Det antas at ideen kommer fra Vladimir Putin (t.v.) selv. Foto: Aleksei Nikolsky / Sputnik / Kreml
TVILLINGBYER: Sankt Petersburgs borgermester Aleksandr Beglov (t.h.) har erklært Mariupol som tvillingby, og hevder han vil legge store penger i å bygge opp ødelagt infrastruktur. Det antas at ideen kommer fra Vladimir Putin (t.v.) selv. Foto: Aleksei Nikolsky / Sputnik / Kreml Vis mer

- Dette er en PR-kampanje. Det er et forsøk på å flytte ansvaret for gjenoppbyggingen fra Kreml til regionene, sier den politiske analytikeren Ivan Preobranzjenskij til den uavhengige russiske avisa Moscow Times.

- Stjal ideen

Analytikeren mener Kreml har stjålet ideen fra vestlige land, som også har erklært at de vil bistå i gjenoppbyggingen av byer i det krigsherjede landet.

Ifølge avisa antas det at Putin selv har tatt initiativet til tvillingby-opplegget.

Mariupol er trolig den byen i Ukraina som har vært hardest rammet av krigen. Den var under nærmest kontinuerlige angrep fra invasjonen startet 24. februar til Russerne fikk kontroll i byen i mai.

SKYTER: Denne videoen publisert i sosiale medier skal vise øyeblikket en russisk stridsvogn i Mariupol blir beskutt ovenfra. Vis mer

Havnebyen er det mest profilerte eksempelet, men ifølge den russiske avisa har mer enn 40 russiske regioner og byer erklært tvillingstatus med deler av det okkuperte Ukraina.

Egne borgermestere

Det har også lenge vært kjent at russerne har innført egne administrasjoner med Kreml-lojale borgermestere i de okkuperte ukrainske byene og regionene.

Ifølge Wall Street Journal har nesten alle de okkuperte byene i Ukraina blitt satt under russisk lokal administrasjon.

Russerne har satt inn marionettregime med egne borgermestere. Samtidig har flere ukrainske lokalpolitikere blitt pågrepet og anholdt fordi de nektet å samarbeide.

Drept av bilbombe

Parallelt med dette øker antirussiske holdninger stadig i Ukraina, melder Storbritannia i sin etterretningsrapport.

Den russiskinnsatte fungerende borgermesteren i den lille ukrainske byen Velykyi Burluk ble 11. juli drept av en bilbombe. Dette rapporterte russiske statsmedier.

- Denne typen angrep vil sannsynligvis eskalere, og forsterke de allerede betydelige utfordringene de russiske okkupanten har, står det i den britiske etterretningsrapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer