Stjal kroppsdeler fra 1000 lik

Byttet ut menneskebein med avløpsrør. Solgte vev til medisinsk industri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst fire menn vil bli strafferettslig forfulgt, mistenkt for å ha fjernet bein og kroppsdeler fra mer enn 1000 lik i New York-området, melder BBC.


De tallrike likene skal ha blitt strippet for bein, hud og organer. Kroppsdelene skal være solgt og brukt i medisinske transplantasjoner og annen medisinsk behandling.

Multimillionsvindel

Tidligere tannlege Michael Mastromarino, som ledet firmaet Biomedical Tissue Services, er blant de fire som foreløpig er siktet i saken. Han meldte seg for politiet i går, men nektet for å ha noe med den bisarre likskjendingssaken å gjøre.

Firmaet, som ble satt ut av drift tidligere denne måneden, forsørget medisinsk industri med menneskelige vevsprøver.

Påtaleansvarlig Charles Hynes hevder mennene har tatt del i en multimillionsvindel som har vart i fem år. Påtalemyndigheten mener de involverte har stjålet vev fra over 1000 lik, uten å innhente samtykke, før likene ble kremert eller begravet. Menneskebein ble byttet ut med plastrør, som ble funnet igjen da likene ble undersøkt, skriver Newsday.com.


Aktoratet mener de siktede har forfalsket dødssertifikater og organdonorskjemaer for å få det til å se ut som om bein, hud og annet vev var fjernet fra likene på lovlig vis. Dette skal de involverte ha tjent nillioner av dollar på, hevdes det.

- Dårlig skrekkfilm

SKANDALE: Politisjef Raymond Kelly annonserte på en pressekonferanse at fire menn er anholdt, siktet for å ha tatt del i det reneste kropssdelsrøveri på over 1000 lik. Foto: Scanpix/AP
SKANDALE: Politisjef Raymond Kelly annonserte på en pressekonferanse at fire menn er anholdt, siktet for å ha tatt del i det reneste kropssdelsrøveri på over 1000 lik. Foto: Scanpix/AP Vis mer

- Det som har skjedd her, å stjele vev fra de døde og selge det til medisinske transplantasjoner, uten å innhente samtykke fra pårørende og uten å ta forholdsregler for å sikre at organene er fri for sykdom eller defekter, er som tatt ut av en dårlig skrekkfilm, sier Hynes.

Mastromarino og firmaet Biomedical Tissue Services kom i amerikanske myndigheters søkelys allerede i oktober i fjor. Noen av de menneskelige vevsprøvene som firmaet hadde sendt videre til andre biomedisinske selskaper, virket ikke å være sjekket for enkelte smittsomme sykdommer, slik vanlig rutine tilsier.

Flere søksmål er varslet i kjølvannet av kroppsdelsrøveriet i USA.