Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjal minneplata over mannen som ville drepe Hitler

Polske myndigheter ber om tysk hjelp for å finne tyvene som stakk av med ei minneplate fra Hitlers hovedkvarter Wolfsschanze.

STJÅLET: Minneplata over de som ville sprenge Hitler i lufta, har vært savnet siden slutten av september. Nå ber polske myndigheter om hjelp fra Tyskland. Foto:Asbjørn Svarstad/Dagbladet
STJÅLET: Minneplata over de som ville sprenge Hitler i lufta, har vært savnet siden slutten av september. Nå ber polske myndigheter om hjelp fra Tyskland. Foto:Asbjørn Svarstad/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Minnesteinen ble i 2004 avduket på stedet hvor attentatet mot Adolf Hitler ble begått den 20. juli 1944.

Oberst Claus von Stauffenberg plasserte veska si med ei bombe under bordet der generalene la fram kartene over de ulike krigsskueplassene. Fire mistet livet og 10 ble skadd, men Hitler selv overlevde den påfølgende eksplosjonen.

Samme kveld i Berlin ble Claus von Stauffenberg og hans nærmeste medsammensvorne henrettet, etter at deres forsøk på statskupp var falt i fisk. Hitler tok en grusom hevn over de andre som sto bak forsøket på å drepe ham — og i månedene som fulgte, ble flere hundre dømt til døden og hengt.

Museum
Den tyske diktatoren tilbrakte over 800 dager i det topp hemmelige anlegget, som var plassert i myrlendt terreng midt inne i en skog utenfor byen Rastenburg - nå K?trzyn - i det nordøstlige hjørnet av dagens Polen. Da tyskerne på senhøsten 1944 trakk seg tilbake, forsøkte eksperter å sprenge de mange bygningene. Men veggene av massiv betong var så tjukke at mesteparten ble stående. Sovjetiske styrker konstaterte at utallige sprengfeller var montert i terrenget og inni bunkere og andre bygninger. I løpet av 50-tallet, skulle arbeide med fjerning av eksplosiver komme til å koste livet for flere dusin polske soldater. Wolfsschanze ble etter gjort om til friluftmuseum og åpnet for publikum.

Minnesmerke
I 2004 møtte oberst Stauffenbergs sønn fram i generals uniform fra dagens Bundeswehr, da minnesteinen over faren hans og de andre opprørerne ble avdekket under en mer eller mindre privat tilstelning. Allerede den gangen spurte mange polakker om det var virkelig var nødvendig å sette opp et Stauffenberg-minnesmerke hos dem. De vet at han var tidlig ute med støtte til nazistene, selv om han aldri meldte seg inn i partiet. Under det tyske angrepet i 1939 på Polen, sendte Stauffenberg brev hjem til kona, der han i sterkt nedlatende ordelag beskrev polakker som annenrangs mennesker — men folk som under den tyske pisken ville bli praktiske å ha som arbeidsslaver i landbruket.

POPULÆRE RUINER: Over 200 000 turister finner hvert år feien til polske K?trzyn, der Hitler tilbrakte over to år av krigen.  Foto:Asbjørn Svarstad/Dagbladet
POPULÆRE RUINER: Over 200 000 turister finner hvert år feien til polske K?trzyn, der Hitler tilbrakte over to år av krigen. Foto:Asbjørn Svarstad/Dagbladet Vis mer

Søker vitner
Den 60 ganger 60 centimeter store minneplata — med tekst på polsk og tysk - var skrudd fast på en kampestein som står relativt langt inne på det lukkede området. Gjerningsmennene må ha vært godt kjent for å kunne finne fram dit i mørket. Statsadvokat Jaroslaw Duczmalewski opplyser til avisa Gazeta Wyborcza at minnesmerket over de de henrettede tyskerne forsvant en sein septemberkveld i år og at politiet siden har etterforsket saken.

Etterforskerne har sikret seg gjestelista fra et billighotell på området, der det på det aktuelle tidsrommet befant seg mange tyske turister. Det er disse som i nærmeste framtid må regne med å bli innkalt — i første omgang som mulige vitner — til avhør hos politiet i sine hjembyer. Statsadvokat Duczmalewski vil ikke komme nærmere inn på om det foreligger mistanke mot noen av dem som nå må forklare seg. — Men vi håper at avhørene vil bringe nye spor i saken, sier han.

Polsk gjerningsmann?
I polske diskusjonsforum blir det allerede spekulert i at det ikke nødvendigvis var utenlandske nazister som slo til på jakt etter smakløse suvenirer — men at det like gjerne kan ha vært lokale nasjonalister som rett og slett har slengt det upopulære skiltet i myra.  

SITAT
«Befolkningen består av en ufattelig pøbel, svært mange jøder og svært mye blandingsfolk. Et folk som bare føler seg vel under pisken. De tusener av fanger vil komme godt med i landbruket vårt». (Claus von Stauffenberg, september 1939 i brev til kona.)

Tyske turister i Wolfsschanze.  Foto:Asbjørn Svarstad/Dagbladet
Tyske turister i Wolfsschanze. Foto:Asbjørn Svarstad/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media