- MERKELIG RESSURSBRUK: Advokat Heidi Ysen er undrende til ressursbruken i politiet. - Min klient ble tatt for å ha stjålet en mobiltelefon. Nå er han sendt fra Oslo til Vestlandet, for å sitte i varetekt, sier advokat Heidi Ysen. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
- MERKELIG RESSURSBRUK: Advokat Heidi Ysen er undrende til ressursbruken i politiet. - Min klient ble tatt for å ha stjålet en mobiltelefon. Nå er han sendt fra Oslo til Vestlandet, for å sitte i varetekt, sier advokat Heidi Ysen. Foto: SVEINUNG UDDU YSTADVis mer

Stjal én mobiltelefon - pengene renner ut av statskassa

En rumeneren ble tatt på fersken da han stjal en mobiltelefon. Nå renner kronene ut av statskassa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert eneste år bruker politiet i Norge mangfoldige millioner av kroner på å transportere varetektsfanger rundt om i Norge.

Bare i fjor tilsvarte transporten av varetektsfanger i Oslo politidistrikt en kjøredistanse på hele seks ganger rundt jorda.

En skrikende mangel etter fengselsplasser fører til at millionene renner ut fra statskassa, mens kriminelle blir kjørt landet rundt.

Ønsker flere plasser Kriminalsjef Gro Smogeli ved Oslo politidistrikt bekrefter at det er en stor mangel på varetektsplasser. Men hun kan ikke tallfeste hvor mye personressurser og hvor mange millioner kroner Oslo-politiet bruker på å transportere varetektsfanger fram og tilbake til avhør, rettsmøter og framstillinger.

- Å sende varetektsfanger fra Oslo til Vestlandet skjer bare unntaksvis. Vi bruker de plassene vi kan på Østlandet. Det hadde vært en stor fordel både økonomisk og personalmessig, dersom Oslo fengsel hadde blitt omgjort til et rent varetektsfengsel. Vi hadde da sparte store ressurser, sier Smogeli.

- Vi vet at dette er en utfordring og Justis- og beredskapsministeren er opptatt av

- Vi ønsker å bruke ressursene annerledes og mer effektivt enn å transportere varetektsfanger, sier Smogeli.

På grunn av ressursmangel hos politiet bli slike transporter ofte utført på overtid, enten med bil eller med fly. Det er alltid minst to ansatte som passer på fangen.

Mobiltyven - Min klient ble arrestert og fengslet etter at en mobiltelefon ble stjålet. Han satt først seks dager på glattcelle i Oslo, før han ble overført til Åna fengsel på Vestlandet, bekrefter advokat Heidi Ysen, rumenerens forsvarer. Det var ikke en fengselsplass å oppdrive nærmere Oslo.

Advokat Heidi Ysen er undrende over ressursbruken. Hun forsvarer nå en rumensk statsborger som ble tatt få sekunder etter at han stjal en mobiltelefon fra et bord på en Oslo-restaurant.

- Reglene er klare, ingen skal sitte lenger enn 48 timer i en glattcelle. Da jeg forlangte et nytt rettsmøte og krevde at retten skulle løslate ham, fant politiet en ledig celle på Vestlandet og fraktet min klient til Åna, sier advokat Heidi Ysen.

Rumeneren kommer trolig til å få 120 dagers fengsel, noe som er vanlig straff for et slikt tyveri.

Den varetektsfengslede rumeneren hevder han var full, og ikke husker om han stjal mobiltelefonen. Dagbladet får bekreftet at vektere anholdt mannen, og at han hadde den stjålne mobilen på seg.

Fram og tilbake Mobiltelefontyven skal avhøres på ny, han skal trolig framstilles for ny fengsling i Oslo og være til stede under rettsforhandlingene. Rettssaken er berammet til 5. mai. Alt tyder på at det blir flere turer fram og tilbake over fjellet med politivakter.

Til Vestlandet ble rumeneren fraktet med fly. Et mulig, kostbart scenario er at han må hentes med bil av Oslo-politiet til nytt fengslingsmøte, to nye avhør og selve rettsmøtet. Da vil det bli minimum fem turer over fjellet, trolig med minst to politibetjenter på overtid.

Hvis politiet umiddelbart kunne framstilt rumeneren for Oslo tingrett og fått pådømt ham for mobiltelefontyveriet, ville samfunnet spart mye penger.

Advokat Heidi Ysen bekrefter at denne saken ikke er enestående.

- Det er en skrikende mangel på varetekts- og fengselsplasser, sier Heidi Ysen.

 KJØRER JORDA RUNDT :  Kriminalsjef Gro Smogeli bekrefterOslo-politiet jakter på varetektsplasser. - I fjor tilsvarte transporten av varetektsfanger en distanse på seks ganger rundt jorda, sier Smogeli.
Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
KJØRER JORDA RUNDT : Kriminalsjef Gro Smogeli bekrefterOslo-politiet jakter på varetektsplasser. - I fjor tilsvarte transporten av varetektsfanger en distanse på seks ganger rundt jorda, sier Smogeli. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer