Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjal nye bankkort i posten

Postbud siktet for svindel - men bankene fortsetter å sende kort på billigste måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 23 år gammel mann som har jobbet som postbud i Drammen, er siktet for å ha stjålet og misbrukt minst 20 nye bank- og kredittkort på vei mot eiernes postkasser. Foreløpig er det avdekket at kort på avveie er tappet for over 600.000 kroner, men politiet regner at svindelsaken øker betydelig i omfang.

- Vi avdekket først svindel med drøyt 20 kort, men bare i formiddag har vi fått bekreftet åtte nye tilfeller etter at Drammens Tidende skrev om saken. Og det er i tillegg et stort antall henvendelser i dag om savnede kort, som vi ennå ikke har fått bekreftet, sier politiførstebetjent Nina Bjørlo ved Drammen politistasjon til Dagbladet.no.


Alle privatpersoner og bedrifter i Drammen med postnummer 3040, 3041, 3042 eller 3043 blir bedt om å ta kontakt med politiet på telefon 99 21 20 72 hvis de savner bank- eller kredittkort og separate brev med kode i perioden 1. januar til begynnelsen av mars i år.

-Innen klokka 16 i dag har vi fått 40 nye henvendelser fra bankkunder og har fått konstatert 10 nye kort som er borte. I tillegg er det mange av innringerne som ennå ikke har fått avklart med sin bank om kort er savnet.  Mange har også ringt fra Sunnmøre og Sørvestlandet, men har ingen noe å frykte i denne saken. Dette gjelder Drammen, understreker politiførstebetjent Bjørlo.

Tre andre personer er siktet og en fjerde er mistenkt i saken i tillegg til den 23 år gamle eks-postmannen. Alle er i 20-årene og bor i Drammensområdet. Også en av de andre har jobbet i posten.

Det tidligere postbudet har delvis erkjent straffeskyld, opplyser hans forsvarer, advokat Hanne Pentzen, til Drammens Tidende.

Utro tjenere i Posten er avslørt tidligere også. En oppsummering VG gjorde i desember 2004 viser 19 saker der postansatte er domfelt for saker som har paralleller til den pågående saken i Drammen.

-

Stjal nye bankkort  i posten

Overraskende lett

Svindlerne har med letthet brukt kortene både i minibanker og til netthandel og spill på nettet. Politiet reagerer på hvor enkelt det er å få tak i andres kort - med kode.

-Det er åpenbart lett å bruke stjålne kort til netthandel. Alle kort sendes som vanlig post til kundene fra bankenes felles kortprodusent. Koder og kort sendes ut i nøytrale konvolutter med noen dagers mellomrom, men det er åpenbart mulig å spore disse rutinene for utro tjenere innen Posten. Hvis kortene hadde blitt sendt rekommandert, ville det ikke vært slik omfang av svindel med kort på vei til forbrukeren.

-Nå er det isteden politiet som må bruke store ressurser på en etterforskning som det ikke burde vært grunnlag for, sier politiførstebetjent Nina Bjørlo til Dagbladet.no.

Hun tror at mange ikke er klar over at de nye kortene kan være på avveie fordi de ikke har bestilt noe nytt kort. Men bankenes kortprodusent sender automatisk nytt når utløpsdatoen på det gamle kortet nærmer seg.

-Rekommandert for dyrt

Nordea har kalkulert risikoen ved å sende nye kort og koder på billigste måte. Det kommer banken til å fortsette med.


-Det er  selvfølgelig utrivelig for de det rammer, men det er forsvinnende få tilfeller i løpet av et år. Og det er alltid banken som er ansvarlig, aldri kundene, når slikt skjer. Vi velger å ta kostnadene og ubehaget når noe skjer. Det er mye billigere for oss å ordne opp der og da enn å gå over til å sende rekommandert, sier assisterende informasjonssjef Rune Sjøhelle til Dagbladet.no.

-

Banken har beregnet om lag 200 kroner i kostnad ved utsendelse av nye kort på enkleste måte. Rekommandert er kostnaden mange ganger større.

Pin-kode til netthandel

-Vårt andre argument for fortsette gammel kortpraksis, er at kundene klager på at det tar får lang tid når de må hente kortet i rekommandert sending på posthuset. Det må de alltid når de får sitt første kort fra banken, sier Sjøhelle.

Han an også love at netthandel blir sikrere.

-I Nordea jobber vi med å innføre pin-kode også ved netthandel. Det kan skje om et års tid, og vi regner med at alle banker tar et slikt løft, sier Sjøhelle.

BARE Å FORSYNE SEG Et tidligere postbud er siktet for å ha forsynt seg av nye bank- og kredittkort.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling