Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjal opplysninger om 50 millioner på Facebook og solgte til Trump. Nå er sjefen suspendert

Analyseselskapet Cambridge Analytica er i hardt vær.

SUSPENDERT: Direktør for analyseselskapet Cambridge Analytica, Alexander Nix (i midten), er suspendert. Selskapet som bisto Donald Trump i valgkampen, skal ha stjålet personopplysninger om 50 millioner Facebook-brukere og brukt en rekke slu metoder for å påvirke valg rundt omkring i verden. Foto: REUTERS/Henry Nicholls/NTB Scanpix
SUSPENDERT: Direktør for analyseselskapet Cambridge Analytica, Alexander Nix (i midten), er suspendert. Selskapet som bisto Donald Trump i valgkampen, skal ha stjålet personopplysninger om 50 millioner Facebook-brukere og brukt en rekke slu metoder for å påvirke valg rundt omkring i verden. Foto: REUTERS/Henry Nicholls/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styret i Cambridge Analytica har suspendert direktør Alexander Nix, som har innrømmet at selskapet spilte en stor rolle i å sikre Donald Trump valgseieren.

New York Times og The Observer avdekket i helga at Cambridge Analytics (CA), som bisto Donald Trump i valgkampen, hadde stjålet personopplysninger om 50 millioner Facebook-brukere.

Informasjonen skal ha blitt brukt til å forutsi og påvirke velgernes valg, og resultatene ble solgt til Trumps valgkampstab.

- Vi gjorde alle undersøkelsene

Tirsdag viste britiske Channel 4 hemmelige opptak, der Nix sier at selskapet spilte en stor rolle i å sikre Trumps knappe valgseier i 2016.

- Vi gjorde alle undersøkelsene, all dataen, alle analysene, all målrettingen, vi styrte den digitale kampanjen, TV-kampanjen og våre data preget hele strategien, sa han.

Nix har avvist alle anklager om at selskapet har gjort noe galt. CA granskes av britiske myndigheter for håndteringen av personopplysninger.

Samtidig som selskapet havner i stadig mer trøbbel for det de skal ha gjort i forbindelse med valgkampen i 2016, har også den britiske TV-kanalen Channel 4 News offentliggjort oppsiktsvekkende opptak gjort på skjult kamera.

Der sier Nix at selskapet helt i det skjulte driver kampanjer i forbindelse med valg over hele verden. Dette gjør de gjennom en rekke skyggeselskaper eller ved bruk av underentreprenører.

«Kan sende noen jenter»

En av Channel 4s journalister har, mellom november 2017 og januar 2018, hatt en rekke møter med selskapets representanter, under dekke av å være en som hjelper en velstående klient, som håper å få noen kandidater valgt i Sri Lanka.

I ett av opptakene får Nix spørsmål som handler om å grave opp materiale om politiske motstandere. Da sier Nix at de kan «sende noen jenter til kandidatenes hus», før han legger til at ukrainske jenter «er veldig vakre, jeg synes det fungerer bra».

- Vi kan også tilby en stor pengesum for å finansiere en valgkamp, i bytte mot for eksempel landområder. Vi vil ta opp hele seansen, sladde ansiktet på vår mann og legge det ut på internett, sier Nix.

I tillegg til Nix var også Mark Turnbull, sjef for selskapet internasjonale politiske avdeling, til stede under møtene. Han forklarte hvordan selskapet kan bruke materiale de har tilegnet seg.

- Vi legger bare informasjonen i blodbanen på Internett, og så ser vi den vokse, og gir den et lite dytt nå og da. Som en fjernkontroll. Det må skje uten at noen tenker «det er propaganda», for i det øyeblikket noen tenker det, er det neste spørsmålet «hvem er det som har lagt det ut?», forklarer Turnbull.

- Spilte med

I møter skal lederne i selskapet ha skrytt av at de hadde jobbet med mer enn to hundre valg over hele verden, inkludert i Nigeria, Kenya, Tsjekkia, India og Argentina.

Cambridge Analytica avviser også her alle anklager om at de gjør noe galt, og sier at det som så langt har kommet fram er en «grov forvrengning» av samtalene. De hevder selv de bare iscenesatte et lite show for sin klient.

- Da vi spilte med under denne samtalen, delvis for å spare vår «klient» fra forlegenhet, slang vi ut en rekke latterlige, hypotetiske scenarioer, heter det i en uttalelse fra selskapet, ifølge BBC.

De hevder de ikke lurer politikere i feller, driver med bestikkelser eller bruker såkalte «honningfeller».

Men helt uavhengig av selskapets arbeidsmetoder, er de altså i trøbbel på hjemmebane.

Facebook har suspendert selskapets konto, samt kontoen til morselskapet Strategic Communcication Labarotories på bakgrunn av den siste tids avsløringer.

Selskapet samlet inn informasjon via en app ved navn thisisyourdigitallife. Rundt 270 000 Facebook-brukere ble betalt for å ta personlighetstester via appen og tillate at opplysningene ble brukt i forskning, skriver NTB.

I virkeligheten ble opplysninger om brukerens Facebook-venner også samlet inn, og til slutt var det opplysninger om 50 millioner mennesker i arkivet, tilsvarende en firedel av USA potensielle velgere i 2016.

Skulle påvirke velgere

I en uttalelse lørdag avviste Facebook dette og sa at omfanget var begrenset til de 270 000 som tok testene. Datainnsamlingen i seg selv brøt ikke deres retningslinjer, men at dataene ble solgt til en tredjepart, var et klart brudd, ifølge Facebook.

- Disse Facebook-opplysningene ble ikke brukt av Cambridge Analytica som en del av tjenestene selskapet utførte for Donald Trumps presidentvalgkamp, og personlighetsrettede tester ble heller ikke utført for denne klienten, heter det i en uttalelse fra selskapet, som Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon har vært visepresident for.

Christopher Wylie, som inntil nylig samarbeidet med mannen bak den omstridte appen, psykologen Aleksandr Kogan, er mannen som varslet pressen om saken.

Ifølge ham ble informasjonen de samlet inn brukt til å lage algoritmer som skulle påvirke amerikanske velgere. Han hevder at algoritmene identifiserte velgere som muligens kunne påvirkes, og at de målrettet foret dem med en blanding av falskt og ekte innhold. ​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!