Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjal pasientenes morfin

Sykepleieren (30) stjal morfin fra 43 av sine pasienter. Hun hadde tidligere gjort det samme, men sykehuset hadde ikke sjekket henne godt nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2006 ble den svensk sykepleieren pumpet etter å ha ruset seg på stjålne pasientpiller. Det resulterte i en advarsel. I sommer stjal kvinnen morfinmedisin fra 43 pasienter på Akershus universitetssykehus (Ahus) på Lørenskog utenfor Oslo. Helsetilsynet skylder på manglende referansesjekk.

Måtte pumpes

I 2006 måtte en svensk sykepleier (30) pumpes etter å ha ruset seg kraftig på piller stjålet fra eldre pasienter ved hjemmetjenesten i Rygge kommune. Etter hendelsen fikk kvinnen en advarsel av Helsetilsynet, og kunne derfor fortsette å jobbe som sykepleier. I april i år fikk kvinnen jobb på Ahus igjennom et vikarbyrå. Her slo hun til igjen, og stjal morfinmedisin fra 43 pasienter. Nå er hun suspendert.

Det gikk hele tre måneder før oppmerksomme kolleger avslørte tyveriet på Ahus. Kvinnen skal ha kamuflert tyveriet ved å føre feil i pasientjournaler, og hun skal ha gitt morfin til personer som var skrevet ut av sykehuset. Sykepleieren stjal morfinen ved å stikke inn sprøyter i morfinflaskene, og suge ut innholdet. Siden erstattet hun det narkotiske stoffet med annen væske. Sykepleieren ble avslørt da en mistenksom kollega oppdaget stikkmerker i gummiproppen på flere av morfinflaskene. Da sykepleieren ble arrestert, oppdaget politiet stjålne medisiner hjemme hos pleieren. Sykepleieren ble umiddelbart permittert og politianmeldt.

- På bakgrunn av opplysninger vi fikk underveis i behandlingen av saken i 2006, endte vi med å gi kvinnen en advarsel, sier Gorm Grammeltvedt, avdelingsdirektør i Helsetilsynets avdeling for tilsynssaker.

Arbeidsgivers ansvar

Grammeltvedt vil ikke gå inn på hva slags opplysninger som førte til denne konklusjonen, men mener at det er arbeidsgiver sitt ansvar å sjekke ut ansattes bakgrunn:

- Dette er en påminnelse om hvor viktig det er at arbeidsgiver sjekker referanser. Å bare sjekke autorisasjonen blir hvilepute. En autorisasjon sier ikke alt om noen, sier Grammeltvedt.

SLO TIL IGJEN: Akershus universitetssykehus på Lørenskog utenfor Oslo tok inn igjen den tidligere avslørte sykepleieren. Da skjedde det igjen: Hun stjal morfin. Foto: John T. Pedersen
SLO TIL IGJEN: Akershus universitetssykehus på Lørenskog utenfor Oslo tok inn igjen den tidligere avslørte sykepleieren. Da skjedde det igjen: Hun stjal morfin. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Helsetilsynet hadde opplysninger om kvinnens tidligere tyverier. Men da kvinnen ble ansatt, sjekket ikke vikarbyrået dette, de sjekket bare om kvinnen hadde autorisasjon til å være sykepleier i Norge. Det hadde hun, og derfor var hun kvalifisert for jobb.

- Hvis vikarbyrået eller Ahus hadde sjekket hennes opplysninger hos oss, ville de ha kjent til forholdene, forklarer Grammeltvedt.

- Dette er svært alvorlig, og vi har beklaget dette på det sterkeste overfor våre pasienter. Vi håper folk vil beholde tilliten til at vi har gjort det vi kan, sier Erik Kreyberg Normann, administrerende direktør ved Ahus.

Skjerpet rutinene

Etter morfintyveriet har Ahus skjerpet sine kontrollrutiner for autorisasjon:

- Nå skal sykehuset kontrollere at leger og sykepleiere har autorisasjon fra landet de er utdannet i, og sykehuset har nå rutinemessig kontakt med Helsetilsynet for å sjekke hvorvidt nytt personell kan ha merknader hos dem, forklarer Normann.

- Heretter blir all medisinhåndtering registrert elektronisk, slik at vi til enhver tid får oversikt over medikamentene som blir gitt til pasientene. Dette vil minske sannsynligheten for at noe liknende kan skje igjen, sier han.

Videresendt

image: Stjal pasientenes morfin

Normann forteller til Dagbladet at det de vet så langt tilsier at ingen av de 43 pasienter har fått skader etter feilbehandling, og at det ennå ikke er klart hva morfinmedisinen ble erstattet med. Flaskene er blitt videresendt til Kripos for nærmere undersøkelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!