STJAL: Hackergruppa Anonymous har publisert personnummeret til Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre på nettet. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
STJAL: Hackergruppa Anonymous har publisert personnummeret til Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre på nettet. Foto: Sveinung Uddu Ystad/DagbladetVis mer

Stjal personnummeret til Jens og Jonas

Hackergruppa Anonymous har publisert personnummeret til statsministeren, statsråder og toppolitikere på nettet. De ligger bare et Google-søk unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ønsker å skape oppmerksomhet rundt bruken av fødselsnummer som en såkalt «sikker» identifiseringsmetode, og skape en debatt rundt temaet, skriver den fryktede hackergruppa i en uttalelse som Dagbladet har lest.

Tidligere har hackergruppa skapt sjokkbølger gjennom sine voldsomme og omfattende dataangrep mot Visa, PayPal, Mastercard, syriske myndigheter - og Høyre og Arbeiderpartiet.

Toppolitikere Anonymous vil at «det norske folk skal få opp øynene og kreve av politikerne at vi skal gå over til et system omtrent likt det som brukes i Tyskland. Der tildeles innbyggerne numre som kun kan brukes til ett formål, og ikke som gyldig identifikasjon ved kjøp av varer eller tjenester.»

Nå har hackergruppa - ved hjelp av enkle metoder - skaffet og publisert fødsels- og personnummer til både Jens Stoltenberg, Knut Storberget, Jonas Gahr Støre og Anne Grethe Strøm-Erichsen.

Fra Høyre inneholder navnelista Erna Solberg, Trond Helleland, Per-Kristian Foss, Michael Tetzschner, Nikolai Astrup og Bent Høie. Representanter fra alle de store partiene er nevnt og hengt ut. Som et forsvar, nederst i uttalelsen, skriver Anonymous følgende om hvorfor de velger å offentliggjøre fødsels- og personnr til flere titalls toppolitikere og regjeringsmedlemmer:

- Om publiseringen av denne listen skaper problemer for enkeltpersoner beklager vi det på det sterkeste, men vi anser ikke oss selv som ansvarlige, fordi et fødselsnummer nær sagt er offentlig tilgjengelig, og ikke sensitiv informasjon.

- Ulovlig Avdelingsdirektør ved Datatilsynet, Leif T. Aansensen, mener Anonymous' publisering av politikernes personnummer er ulovlig.

- Det er restriksjoner i personopplysningsloven, og denne publiseringen er ikke i samsvar med lovverket. Hadde vi gjort en vurdering av dette hadde konklusjonen vært at det ikke er lovlig, sier Aansensen.

Datatilsynet vurderer nå hva de skal gjøre med publiseringen.

- Vi vil se på hva som er en hensiktsmessig reaksjon fra vår side. Det er for tidlig å ta stilling til om vi vil anmelde. Vi må vurdere hvor omfattende det er, og hvor alvorlig det oppfattes for den enkelte, sier Aansensen

Han mener likevel at hackerne i Anonymous har blottlagt en aktuell problemstilling.

- Aksjonsformen må stå for deres egen regning, men problemstillingen de tar opp er høyst reell. Fødselsnummeret er en døråpner til informasjon om oss, sånn er det fortsatt hos mange virksomheter.

Personnummeret benyttes blant annet i kontakt med skattevesenet og andre offentlige myndigheter, ved bytte av fastlege, ved adresseendring og ved kontakt med bank.

Aansensen påpeker at et personnummer alene neppe er nok til å gjennomføre et ID-tyveri.

RAMMET: Justisminister Knut Storberget. Foto: Håkon Eikesdal
RAMMET: Justisminister Knut Storberget. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Men fødselsnummeret kan brukes til å skaffe mer informasjon om en person, som deretter kan misbrukes, sier han.

Personverndebatt Høyre er svært ordknappe om Anonymous' nettaksjon.

- Høyre har gjentatte ganger reist debatter om personvern og sikkerhet for personopplysninger. Dette er debatter Høyre gjerne ser at kommer i media, skriver kommunikasjonsrådgiver Ida Malthe-Sørenssen i Høyre i en e-post.
 
- Men dette er ikke noe vi ønsker å kommentere. Personnumre er ikke hemmelig/taushetsbelagt, og vi ønsker ikke å diskutere påstander fra anonyme.
 
Generator To hackere Dagbladet var i kontakt med i går hevder de er 16—18 år gamle, og at det bare er de to som har vært involvert i aksjonen.

- Vi har laget en generator som genererer og verifiserer personnumre. Hvordan vi gjør det kan vi ikke gå inn på, men vi kan si at så og si hvem som helst kan gjøre det.

De frykter ikke å bli straffeforfulgt.

- Personlig føler jeg at jeg er ganske godt skjult, sier hackeren.

Rundgang Det var i går ikke lett å få en kommentar fra Regjeringen til at fødsels- og personnummeret til statsminister og statsråder er tilgjengelig via et Google-søk.

Dagbladet var i går i kontakt med SMK, utenriks-, justis- og helse og omsorgsdepartementet. UD og helse og omsorgsdepartementet henviste til Fornyings- og administrasjonsdepartementet, som igjen henviste til finansdepartementet. Også justisdepartementet henviste til finansdepartementet.

Finansdepartementet henviste så, etter noen timer, til Skattedirektoratet. Direktoratet kunne ikke svare på Dagbladets spørsmål i går.

RAMMET: Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
RAMMET: Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Det lyktes ikke Dagbladet å få ytterligere kommentarer fra Anonymous.

RAMMET: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto : Bjørn Langsem/Dagbladet
RAMMET: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto : Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer