Stjal showet igjen

Madeleine stjal Nobel-showet i Stockholm, mens høygravide Mette-Marit holdt en langt mer nøktern linje under fredspristildelingen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor vakte den smellvakre svenske prinsessen oppsikt i en dypt utringet (etter kongelig standard) lyseblå kjole. I år forgylte Madeleine Nobel-utdelingen i Stockholm med en gullfarget kjole.

Den norske fredspristildelingen er en langt mer nøktern affære, hvertfall klesmessig. Høygravide kronprinsesse Mette-Marit stilte i en mørk drakt og bredbremmet hatt, dronning Sonja hadde en rød drakt med sorte ruter.

Sleivspark til USA

I sin takketale under seremonien i Oslo Rådhus onsdag, kritiserte Ebadi spesielt USA, uten å nevne landet ved navn.

- De to siste årene har noen stater brutt de universelle prinsippene og lovene om menneskerettighetene, og brukt 11. september 2001 og krigen mot internasjonal terrorisme som et påskudd, sa Ebadi.

Hun pekte på at tre FN-resolusjoner de to siste årene, fra Sikkerhetsrådet, fra FNs hovedforsamling og fra FNs menneskerettskommisjon, understreker at alle tiltak som tas i bruk for å bekjempe terrorismen må samsvare med folkeretten.

- Men vi ser at begrensninger i menneskerettighetene og grunnleggende friheter og opprettelse av spesialinstitusjoner og ekstraordinære domstoler blir rettferdiggjort og får legitimitet under dekke av krigen mot terrorisme, sa nobelprisvinneren. (Dagbladet.no/NTB)

PÅ JOBB: Ekteparet Catherine Zeta Jones og Michael Douglas følger fredsprisutdelingen. Douglas skal lede Nobelkonserten.
UTEN HARALD: Dronning Sonja representerte kongehuset med sønn og svigerdatter.
STIVPYNTET: Sveriges kong Carl Gustaf deler ut en rekke Nobelpriser i Stockholm, Nobelmiddagen i kveld er et av høydepunktene.
STÅENDE APPLAUS: Lederen i Nobelkomiteen sa at Shirin Ebadis navn for alltid vil lyse i Nobel-historien.