-  Stjal «Skrik» for å skryte

Det var Charles Hill som sørget for at «Skrik» ble returnert til Nasjonal-galleriet da det ble stjålet i 1994. Nå mener han Munch-museet bør utlove en dusør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Charles Hill jobbet som sjefetterforsker i kunstkriminalitet i Scotland Yard, og under falsk identitet ga han seg ut for å være en kunstekspert som ville betale for å få «Skrik» tilbake. Operasjonen var vellykket, og i et hotellrom i Åsgårdstrand kunne Hill selv studere Munchs mesterverk etter å ha skaffet det tilbake.

Stupid forbrytelse

Nå er en versjon av «Skrik» nok en gang stjålet, sammen med «Madonna». Hill har sluttet i politiet, og driver sitt eget firma som spesialiserer seg på kunstkriminalitet og tyverier. Han er ikke overrasket over at det var lett å stjele Munch-mesterverkene i Norge.

-  Norge er et nydelig sted, og nordmenn er et flott, avslappet folk. Nordmenn vil ikke se sin kunst i Fort Knox, men sikkerheten kunne definitivt ha vært bedre, sier Hill.

-  Det er en eksepsjonelt dum forbrytelse. Maleriet er en byrde for dem som har det. Ideen om at det er rike samlere som betaler for å få utført et slikt tyveri, er tøv. Det har aldri skjedd. Jeg har møtt mange tvilsomme samlere, men har aldri møtt noen som er så dumme, sier Hill.

-  Kriminelle fra Balkan

-  Politiet bør begynne med å snakke med dem som sto bak det forrige «Skrik»-tyveriet. Dersom det viser seg å ikke være dem, er det mest sannsynlig at det er kriminelle elementer fra Balkan som står bak.

Dette er trofé-kriminalitet. Tyvene har ikke interesse i kunsten, de vil ha noe å skryte av, som gir dem kredibilitet.

Eller så vil de vise fingeren til myndighetene. De er brutale, farlige og bøllete, og de vil ha noe av verdi. Det viktige for slike forbrytere er at de har «Skrik», og at noen andre ikke har det lenger. De kan skryte av det men vil neppe ødelegge det, sier Hill.

-  «Skrik» kan ikke selges, det kan ikke omsettes. Politiet kan ha hell med tekniske undersøkelser, men jeg vil absolutt anbefale politiet eller museet å utlove en dusør for opplysninger. 50 000 til 100 000 kan være et fornuftig beløp. Dette er en forbrytelse folk snakker om, de kriminelle vil snakke om det, og til slutt vil noe snakke. Men myndighetene må ikke gå med på noe krav om løsepenger. Det er det verste som kan skje, sier Hill.

<B>ANBEFALER DUSØR:</B> Det var Charles Hill som sørget for at "Skrik" ble returnert til Nasjonalgalleriet da det ble stjålet i 1994. Nå mener han Munch-museet bær utlove en dusør.