SØLVTYVER:  Mange har tatt seg ulovlig inn i de fredede sølvgruvene på Kongsberg. Verdier for flere millioner er stjålet. Foto: Geir Loe Winsrygg
SØLVTYVER: Mange har tatt seg ulovlig inn i de fredede sølvgruvene på Kongsberg. Verdier for flere millioner er stjålet. Foto: Geir Loe WinsryggVis mer

Stjal sølv i gruvene for millioner

Verdier for to millioner kroner er beslaglagt, etter at politiet kom på sporet av sølvtyvene som har herjet i de fredede gruvene på Kongsberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1992 ble Sølvgruvene på Kongsberg fredet. Etter det har frekke tyver båret ut mineraler for flere ti talls millioner kroner. Sølv og sølvtråder omsettes internasjonalt via lukkede forum på internet.

5. mai i fjor ble en 47 år gammel mann fra Drammen tatt på fersk gjerning, da han kom opp fra de fredede gruvene.

Millionverdier
- Vi foretok et beslag hjemme hos mannen. Sakkyndige har nå vurdert verdiene og mener det har en salgsverdi på rundt to millioner kroner, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia ved Søndre Buskerud politidistrikt.

Seljordslia leder den omfattende etterforskningen.

- En person er siktet. Vedkommende har nå erkjent de faktiske forhold.

- Hjemme hos ham foretok vi et beslag av mineraler fra sølvgruvene. Det ble også funnet mineraler fra Hardangervidda. Mannen er siktet for grovt tyveri fra gruvene, brudd på kulturminneloven, ulovlig virksomhet i gruvene, uforsiktig omgang med sprengstoff og for ulovlig oppbevaring av eksplosiver på bopel, sier politiinspektør Seljordslia.

Hardangervidda
Ved siden av beslaget av sølv og sølvtråder fra de fredede sølvgruvene på Kongsberg, fant politiet også mineraler som er sporet til Hardangervidda.

- Nå det gjelder beslaget fra Hardangervidda er siktelsen foreløpig, den kan bli utvidet, sier politiinspektør Seljordslia.

 VERDIER: Bare denne lille sølvklumpen kan vær verdt flere ti tusen kroner.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VERDIER: Bare denne lille sølvklumpen kan vær verdt flere ti tusen kroner. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet omtalt de omfattende tyveriene fra de fredede gruvene på Kongsberg i fjor høst. Ved siden av 47-åringen fra Drammen, har en rekke andre personer i perioder oppholdt seg ulovlig i gruvene.

Museumsmann mistenkt
- Foreløpig har vi siktet en person, en annen person er mistenkt for å ha kjøpt et sjeldent mineral - anatase - som ulovlig er hentet ut fra Hardangervidda. Vedkommende som er mistenkt er tidligere ansatt ved Norsk Bergverksmuseum i Kongsberg, bekrefter politiinspektør Seljordslia.

Mannen var tidligere ansatt i en ledende stilling ved museet. Politiet mener mannen på vegne av Bergverksmuseet har kjøpt anatse-mineralet fra den siktede 47-åringen.

Etter hva Dagbladet erfarer mener politiet at den tidligere ansatt ikke skal ha kjøpt og videresolgt sølvet, men kjøpt sølv som ulovlig er tatt ut fra gruvene i egenskap av lederstillingen ved Norsk bergverksmuseum.

- Etterforskningen pågår for fullt. Vi regner med å avslutte etterforskningen av saken mot den siktede mannen i løpet av våren. Når det gjelder den tidligere ansatte ved Norsk Bergverksmuseum avventer vi resultatet og konklusjonen av etterforskningen mot mannen som har erkjent de faktiske forhold.

Nektet først alt
I fjor høst snakket Dagbladet med den siktede sølvtyven. Han nektet da et hvert kjennskap til tyveriene, men vedgikk at han en rekke ganger hadde vært nede i gruvene.

Han avviste da på det mest bestemte at det var tatt stjålet sølv for flerfoldige millioner fra sølvgruvene.

Men nå har politiets sakkyndige fastslått at bare hjemme hos mannen er det funnet mineraler for om lag to millioner kroner. Mineraler som politiet mener kan spores tilbake til sølvgruvene.

STJELER:  Samlersølv og sølvtråder som blir stjålet fra de fredede gruvene på Kongsberg, omsettes i lukkede forum på internett. Foto: Geir Loe Winsrygg
STJELER: Samlersølv og sølvtråder som blir stjålet fra de fredede gruvene på Kongsberg, omsettes i lukkede forum på internett. Foto: Geir Loe Winsrygg Vis mer

Dagbladet har forgjeves søkt 47-åringen for en ny kommentar.

- Min klient har erkjent de faktiske forholde vedrørende gruvene på Kongsberg. Når det gjelder forholdet til mannen som er mistenkt, ønsker jeg ikke å kommentere forholdet, sier advokat Fredrik Neumann som forsvarer mannen.