Tiltale:

- Stjal sykler for nær en halv million

Forkledd med refleksvester skal de to litauerne ha raidet låste garasjeanlegg i Oslo og Bærum på jakt etter dyre sykler.

TYVERI: To litauiske menn er tiltalt for en rekke tyverier av dyre sykler. Her fra ett av garasjeanleggene de skal ha stjålet fra. Video: Politiet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

28 470 kroner, 42 000 kroner, 62 000 kroner. Dette er prisene på bare tre av til sammen 25 sykler som to litauiske menn er tiltalt for å ha stjålet i Oslo og Bærum. Fra høsten 2017 til høsten 2018 skal de to ha raidet en rekke låste garasjeanlegg.

Derfra skal de ha fått med seg både dyre sykler, bildekk og -felger. Neste uke møter de i Oslo tingrett hvor de må svare for anklager om grovt tyveri.

I tiltalen listes det opp sykler for til sammen nesten 400 000 kroner. I tillegg kommer en rekke sykler som det ikke er estimert verdi for.

Refleksvest som forkledning

Dagbladet har tidligere omtalt de to notoriske sykkeltyvene. Da hadde Oslo-politiets innsats mot det som ble ansett som organiserte tyverier av dyre sykler nettopp båret frukter i form av pågripelsen av de to mennene i 20- og 30-åra.

Politiet hadde blant annet observert at tyvene i flere tilfeller fulgte etter folk, for eksempel de som bodde i blokka hvor de tiltalte skulle slå til, og på den måten kom seg inn steder hvor det egentlig var låst. I tillegg var det en gjenganger at de to var ikledd refleksvest.

- Når det gjelder refleksvestene, så mener vi disse er brukt for å bli ansett som noen som er på jobb, og på den måten ikke bli mistenkt. Vi ser også at tyvene bare tar én sykkel hver, i stedet for å ta mange med seg i en bil, som igjen kan føre til mistanke, sa politiførstebetjent Tonje Reiten, som ledet innsatsen mot sykkeltyvene.

- Svært viktig

En oppblomstring av tyverier av dyre sykler på Fornebu og Lysaker i fjor vår var det som først fikk politiets varsellamper til å blinke. Etter å ha blitt oppmerksom på flere likheter blant tyveriene, begynte etterforskningen for å se om det var en sammenheng mellom tilfellene.

Ifølge politiet ble noen av syklene solgt på nett i Norge. Det ble imidlertid også funnet tilfeller av salg på utenlandske nettsteder, blant annet i Litauen.

- Vi har hatt tilfeller der sykler var klargjort og pakket. Det var åpenbart at de skulle fraktes bort og eventuelt ut av landet. Den forebyggende effekten ved å pågripe disse tyvene er svært viktig. Vi har ingen grunn til å tro at dette er folk som vil slutte å stjele sykler før de blir tatt, sa Reiten da Dagbladet sist omtalte saken.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer