Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjal tusener av mynter fra Trevi-fontenen

Fire rengjørere arrestert i Roma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De fleste turister vrenger lommene for å kaste en mynt i Trevi-fontenen før de forlater Roma. Mynten sikrer dem angivelig en snarlig retur til «den evige stad».

Hver uke havner mynter verdt omtrent 15 000 kroner i fontenen, men i høysesongen kan beløpet bli tredoblet. Myntene i Trevi-fontenen går hovedsaklig til veldedige organisasjoner, men i det siste kan store beløp ha endt helt andre steder.


På mandag arresterte italiensk politi fire menn som skal ha stukket unna Trevi-mynter i stor stil, melder BBC.

De fire pågrepne er italienere i alderen 18 til 50 år. Alle er ansatt i et rengjøringsbyrå som skal renske fontenebassenget for mynter hver morgen.

Spanet i måneder

Den angivelige svindelen ble oppdaget for noen måneder siden. En organisasjon reagerte på at donasjonene fra Trevi-fontenen minket kraftig, og varslet politiet.

Mistanken falt raskt på rengjørerne, som ble gjenstand for politispaning.

Ifølge Angelo Giuliani i Romas trafikkpoliti, som leder etterforskningen, ble de fire pågrepet med Trevi-mynter verdt 9300 kroner på seg. Rengjørerne er imidlertid mistenkt for å ha tusket til seg langt større verdier, og politiet utelukker ikke at flere kan være involvert.

Foto: GEIR BØLSTAD
Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

Myntfiske

Dette er langt fra første gang noen prøver å naske fra verdens mest kjente fontenebasseng. I august 2002 ble hjemløse Roberto Cercelletta arrestert etter at han over lang tid hadde dratt opp mynter med ei fiskestang hver eneste morgen.

Saken ble imidlertid ei juridisk nøtt.

Lovverket sa nemlig at var ulovlig å gå ut i bassenget og hente mynter, men det sa ingenting om å fiske myntene opp fra tørr avstand. Cercelletta kunne dermed ikke straffeforfølges.

Nå er lovverket endret. I tillegg er det installert videokameraer rundt fontanen, samt sensorer som sier fra dersom mynttjuver beveger seg ut i bassenget.

Landemerke

Trevi-fontenen er en av Romas aller mest kjente turistattraksjoner. Den ble laget av rokokkoskulptøren Nicola Salvi, som prydet den med Neptun og andre havguder fra gresk mytologi. Fontenen ble påbegynt i 1732 og sto ferdig i 1762.


I 1960 ble Trevi-fontenen brukt som kulisser i en av filmhistoriens mest kjente scener, da Anita Ekberg tok et bad i fontenen Federico Fellini-klassikeren «La Dolce Vita».

Ifølge sagnet skal du være garantert et nytt Roma-besøk dersom du står med ryggen til og kaster en mynt over skulderen og ned i fontenebassenget. Dersom du kaster enda en mynt skal et ønske angivelig gå i oppfyllelse.

INNSAMLING: Bildet viser to ikke navngitte rengjørere som rensker fontenebassenget for mynter. Mennene på bildet har ikke noe med den påståtte svindelen å gjøre.
DAGENS FANGST: En rengjører viste i 2002 fram noen av myntene som ble samlet inn en tilfeldig dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!