SØNDAGSGUDSTJENESTE: Under en gudstjeneste i Sandefjord kirke, stjal den domfelte mannen vesken til en eldre kvinne. Der var det både bankkort og pinkoder. Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix.
SØNDAGSGUDSTJENESTE: Under en gudstjeneste i Sandefjord kirke, stjal den domfelte mannen vesken til en eldre kvinne. Der var det både bankkort og pinkoder. Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix.Vis mer

Stjal veske under gudstjeneste og tappet bankkontoer - slipper fengsel

Dommeren: - Han er rusfri og i ordnede forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen i 50-årene gikk til søndagsgudstjeneste i Sandefjord den siste helligdagen i januar.

Han forlot kirken etter en halv time, før hele budskapet var framført, med vesken til en eldre kvinne.

I den lå det blant annet to bankkort og en filofax med kodene. Slik fikk mannen ut over 20.000 kroner og en kortsiktig løsning på sine økonomiske behov.

Nå er mannen dømt i Sandefjord tingrett for vesketyveri og misbruk av andres kort, men slipper fengselsstraff i en tilståelsesdom, som Sandefjords Blad først omtaler.

Dommen ble 50 timers samfunsstraff, til tross for tidligere dommer for vinningsforbrytelser . Nåde gikk for rett etter at mannen hadde forklart at han ville miste både rehabilitering og leilighet dersom han må i fengsel.

Ordnede forhold - etterpå

Siden vesketyveriet i kirken har livssituasjonen endret seg mye.

- Når retten velger samfunsstraff er det fordi siktede deltar i et rehabiliteringsprosjekt og har fått innvilget uføretrygd. Han synes derfor å være inne i en livssituasjon hvor han er rusfri og har ordnede forhold, skriver dommeren i sine premisser for straffen.

Mannen har også godtatt å betale tilbake 21.990 kroner som kvinnen tapte på vesketyveriet og tapping av bankkortene.

Kunne vært korteiers ansvar

Ett av vilkårene i tilståelsesdommen i Sandefjord tingrett er at domfelte har godtatt å betale tilbake offeret for kortmisbruket.

Hva hadde skjedd med bankkundens tap dersom tyveriet ikke hadde blitt oppklart ?

Dagbladet spør kommunikasjonsdirektør Kristin Vetleseter i Sparebank1, der kvinnen hadde kort og konto.

- På generelt grunnlag skal ikke bankkort og koder oppbevares sammen. I Finansavtaleloven, som omtaler ansvarsforhold mellom kunder og banker, er en slik oppbevaring beskrevet som «grov uaktsomhet». Det er flere avgjørelser i Finansklagenemnda der korteier er blitt gjort ansvarlig for misbruk av kort med koden enkelt tilgjengelig, sier kommunikasjonsdirektør Vetleseter , som ikke kjenner den konkrete saken fra Sandefjord tingrett.

Hun understreker at bankkunder må melde fra til banken så snart de oppdager at kort kan være stjålet, slik at kortet kan sperres