Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjålet «Arbeit macht frei»-port funnet i Norge

Fra den tidligere konsentrasjonsleiren i Dachau.

PORT: Dette er hovedporten i Dechau slik den ser ut i dag - utstyrt med en smijernsdør som ser en tro kopi av den som ble stjålet. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet
PORT: Dette er hovedporten i Dechau slik den ser ut i dag - utstyrt med en smijernsdør som ser en tro kopi av den som ble stjålet. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stjålet jernport med den berømte teksten «Arbeit macht frei» fra den tidligere konsentrasjonsleiren i Dachau i Tyskland er funnet i Norge, bekrefter norsk politi.

– Som følge av et anonymt tips fant Vest politidistrikt i denne uken en port som stammer fra den tidligere tyske konsentrasjonsleiren i Dachau, opplyser kommunikasjonsrådgiver Margrethe Myrmehl Gulbrandsen i Vest politidistrikt i en pressemelding.

– Porten er i ok stand og vil bli levert til tyske myndigheter så fort det lar seg gjøre, tilføyer hun.

Hun opplyser videre til NTB at porten ble funnet i Bergen, litt utenfor sentrum, og at hun ikke kjenner til at noen foreløpig er pågrepet i saken.

Trolig ekte

Porten, som er 1x2 meter stor og veier 100 kilo, var å finne ved hovedinngangen til den tidligere konsentrasjonsleiren, som ligger noen få kilometer utenfor München. Porten ble rapportert stjålet den 2. november 2014.

Porten og skiltet er en historisk viktig gjenstand, og tyveriet vakte sterke reaksjoner i Tyskland. Landets statsminister, Angela Merkel, omtalte tyveriet høsten 2014 som «forferdelig».

– Ut ifra bildet som er sendt til oss, tror politiet at det er høyst sannsynlig at dette var jernporten som ble stjålet fra Dachau, opplyser tysk politi til AFP fredag.

– Forferdelig

Dachau-leiren ble åpnet i 1933, bare to måneder etter at Adolf Hitler kom til makten i Tyskland. Leiren var opprinnelig tiltenkt politiske fanger, men ble en dødsleir der over 41.000 jøder ble drept under andre verdenskrig.

Teksten «Arbeit macht frei» – arbeid gjør deg fri – henger også over hovedporten til Auschwitz I-leiren i Polen. Det skiltet ble stjålet i 2009.

Gjerningsmannen var den svenske nynazisten Anders Högström, som ble pågrepet og fengslet i to og et halvt år.

(NTB)

FUNN: Politiet i Bergen fikk tips om denne, og beslagla porten tidligere denne uka. Foto: Vest politidistrikt.
FUNN: Politiet i Bergen fikk tips om denne, og beslagla porten tidligere denne uka. Foto: Vest politidistrikt. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media