I TRYGGE HENDER: Maleriet, som på fransk går under navnet «Le Jardin», er funnet igjen etter 25 år på vidvanke. Foto: AFP
I TRYGGE HENDER: Maleriet, som på fransk går under navnet «Le Jardin», er funnet igjen etter 25 år på vidvanke. Foto: AFPVis mer

Stjålet Matisse funnet av kunstdetektiv etter 25 år på vidvanke

Henri Matisses bilde «Hagen» fra 1920 antas å være verdt over fem millioner norske kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En britisk kunstdetektiv har oppsporet et maleri som ble stjålet fra et museum i Sverige for over 25 år siden.

«Hagen» forsvant fra Moderna Museet i Stockholm i mai 1987 etter at tyven hadde slått hull i en vegg med en slegge. Da den britiske eksperten Charles Roberts fikk tilbud om å kjøpe bilder fra en polsk samler, sjekket han verkets bakgrunn, meldte BBC mandag.

Roberts kontaktet Christopher Marinello som leder Storbritannias register for forsvunnet kunst, som greide å forhandle fram en utlevering av bildet. - Vi knekket ikke beina på noen, og det ble ikke betalt penger, sier Marinello til den britiske rikskringkastingen.

Marinello påpeker at Moderna Museets sjef da «Hagen» ble stjålet, Lars Nittive, den gang sa at bildet var altfor berømt til at det kunne selges på det åpne marked. - Dette var en helt korrekt vurdering, tilføyer den britiske eksperten.

Bildet skal i løpet av de nærmeste ukene utleveres til svenske myndigheter, som vil sørge for trygg transport tilbake til Moderna Museet. Marinello vil ikke kreve noen form for dusør og kaller tilbakeleveringen «en julegave til det svenske folket».