Edgar Degas

Stjålet millionmaleri funnet etter tilfeldig kontroll av buss

Maleriet har vært sporløst forsvunnet i ni år.

FORSVANT: Det stjålne maleriet «Les Choristes» av Edgar Degas har endelig kommet til rette, da det ble funnet på en buss utenfor Paris forrige uke. Foto: AP / NTB Scanpix.
FORSVANT: Det stjålne maleriet «Les Choristes» av Edgar Degas har endelig kommet til rette, da det ble funnet på en buss utenfor Paris forrige uke. Foto: AP / NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For ni år siden ble et maleri av den franske kunstneren Edgar Degas stjålet da det var på utlån til Musée Cantini i Marseille i Frankrike.

Tyveriet av «Les Choristes» skjedde på utstillingens siste dag, og det ble antatt at det var en godt planlagt innsidejobb.

I forrige uke dukket maleriet opp igjen. Det lille maleriet måler bare ti ganger tretten tommer, og skal være verdt rundt én million dollar, ifølge Forbes.

Dette tilsvarer rundt 7, 8 millioner norske kroner.

Tilfeldig kontroll av buss
Maleriet ble funnet av tollere som sjekket bagasjerommet på en buss parkert på en rasteplass i Seine-et-Marne utenfor Paris. Det skal ha vært en tilfeldig kontroll, skriver Independent.

- I en koffert oppdaget de et maleri med signaturen «Degas». Ingen av passasjerene stod fram som eieren, skrev det franske kulturdepartementet i en pressemelding fredag.

Det er ikke kjent om politiet har kjennskap til hvem som har plassert maleriet på bussen.

Museet som eier maleriet, Musée d'Orsay i Paris, har undersøkt maleriet og bekreftet at funnet er reelt.

Illustrerer scene fra «Don Giovanni»
​«Les Choristes» («Korsangerne») ble malt i 1877. Dette er Degas' eneste verk som er inspirert av opera, men som ikke inneholder dansere. Det skal illustrere en scene fra Mozarts opera «Don Giovanni», skriver CNN.

Maleriet vil være en del av «Degas at the Opera»-utstillingen i september 2019 ved Musée D'Orsay.

Kulturminister Françoise Nyssen har sagt at hun er glad for gjenoppdagelsen av et verk «hvis forsvinning representerte et stort tap for den franske impresjonistiske arven».

Edgar Degas var en fransk maler og billedhugger. Han ble født i 1834 og døde i 1917, ifølge CBS News.

Degas er rikt representert i Musée d'Orsay, Paris. Nasjonalgalleriet i Oslo eier maleriene Dame med hund, Morgentoalett og Kvinne som kler på seg, og av skulptur Spansk dans og den nakne studie til Danserinne på 14 år, ifølge Store norske leksikon.