Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjålet våpen over flere år

Hovedmennene bak våpentyveriet fra Jørstadmoen skal ha stjålet fra Forsvaret siden 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette fremgår av tiltalen mot 29-åringen. Begge brødrene er tiltalt for grovt tyveri, som har en strafferamme på inntil seks års fengsel.

Straffesaken mot dem kommer opp for Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer tirsdag og onsdag.

Det er etter det NTB forstår også utferdiget tiltale mot en tredje person. Det gjelder heleri, og også den tiltalen skal reises for tingretten på Lillehammer.

I alt 10 personer ble siktet i forbindelse med Jørstadmoen-tyveriet. For fem involverte er det ennå ikke utferdiget noen tiltaler.

For to personer er det frafalt tiltaler. Storparten av de 123 våpnene som ble stjålet, er kommet til rette.

Stjal i fem år

Den 29 år gamle mannen, som nå er bosatt i Gjøvik, skal i flere år ha forsynt seg med utstyr fra Forsvaret, ifølge den tiltale som førstestatsadvokat Tormod Bakke har utferdiget.

Fra oktober 1999 til sommeren 2004 skal han ha stjålet store mengder militære effekter fra Evjemoen militærleir og senere Jørstadmoen - blant annet magasiner til AG3-geværer, radio- og datautstyr og store mengder militære batterier.

I juni-juli i fjor - som løytnant på Jørstadmoen - skal han ha stjålet mellom 1.500 og 2.000 skudd til AG3 og mellom 500 og 1.000 skudd til 9 mm. pistol.

Under det store tyveriet i august ble det stjålet 66 AG3, 42 Glockpistoler, ti MP5 maskinpistoler, to Luger pistoler, to maskingeværer og ett skarpskyttergevær.

Eks-løytnanten er totalt tiltalt for ett grovt innbrudd, brudd på våpenloven ved at han sikret seg våpen, og åtte mer «vanlige» tilfeller av tyveri.

Den 26 år gamle broren er i tillegg tiltalt for å ha mottatt mye av tyvegodset fra Evjemoen og Jørstadmoen - blant annet også hjelmer, splintvester, feltjakker, gassmasker, ansiktsmasker, sko og militære klær.

Låste seg inn

Ifølge tiltalen skal de to brødrene kommet seg inn på området ved å lage et stort hull i det gjerdet som går rundt militærleiren.

De to tok ut vinduet av en kjøreport og tok seg deretter inn i hovedlageret der store mengder våpen var lagret i såkalte kasuner. Skapet med nøkler til kasunene ble brutt opp med et brekkjern.

For å frakte alt våpenutstyret av gårde fra Jørstadmoen ble det benyttet ett av Forsvarets egne kjøretøyer.

Politiet i Gudbrandsdalen og i Sandefjord ble på et tidlig tidspunkt klar over hvilke personer som de mente kunne være knyttet til tyveriet, og i den følgende toukers periode ble i alt 10 personer - en fra Gjøvik og ni fra Sandefjordområdet - arrestert og siktet.

Noen av de involverte skal fram til august i fjor hatt en viss tilknytning til det høyreekstreme miljøet, men dette har ikke politiet lagt avgjørende vekt på. De mener at tyveriet fra Jørstadmoen ble gjort i vinnings hensikt.

(NTB)

UTVIDET TILTALE: Politiinspektør Olav Sørby i Lillehammer under pressekonferansen i forbindelsen med oppklaringen av våpentyveriet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!