Stjålne Bleken-bilder er funnet

Kvinne og mann (41) er siktet.

ARNE NORDHEIM: Et portrett av vennen og komponisten Arne Nordheim var blant maleriene som ble stjålet. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
ARNE NORDHEIM: Et portrett av vennen og komponisten Arne Nordheim var blant maleriene som ble stjålet. Foto: Ole Morten Melgård / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag 22. desember tok tyver seg inn i Håkon Blekens (81) gamle atelier i Dyrborgveien i Trondheim. Ni malerier ble skåret ut av rammene og stjålet; åtte av dem er laget av Bleken selv. Nå er de funnet i en bod på Heimdal i Trondheim, melder adressa.no.

En kvinne og en mann, begge i 40-åra og fra Trondheim, er siktet i saken. Kvinnen meldte seg for politiet i dag, mens mannen fortsatt er på frifot og etterlyst internt i politiet.

- Ødelagte - Jeg synes det er fint de er funnet, og at folk som oppfører seg så dårlig at de skjærer malerier ut av rammene er tatt, sier Håkon Bleken til Dagbladet.

Den nøyaktige tilstanden til bildene er foreløpig ikke kjent. De vil bli gransket av polititeknikere og Bleken selv i morgen, men kunstneren kan allerede nå konstatere - ut fra den skjødesløse måten de ble stjålet på - at de er hardt skadd.

- Ja, jeg har sett rammene. De er ødelagte, sier Bleken, som tidligere har estimert verdien av bildene til å være over 1,5 millioner kroner.

Av de ni bildene er det spesielt to som Håkon Bleken omtaler som et stort tap. Det er et selvportrett og et bilde av nå avdøde Arne Nordheim.

- Det er bilder jeg aldri kan male igjen. Jeg har holdt på de siste åra med disse bildene.

Ingen kunstliga Bildene ble funnet i en fellesbod ved et boligkompleks på Heimdal utenfor Trondheim sentrum sent i går kveld, sier politioverbetjent Morten Johnsen til Dagbladet. De var sammenrullet i to ruller og forsøkt dekket med presenning.
 

Begge de to siktede er tilknyttet et rusmiljø i byen og beskrives som kjenninger av politiet.

- Det tilhører nok ikke noen internasjonal kunstliga, nei, bekrefter Johnsen. Han opplyser at kvinnen delvis har erkjent å ha vært med på transport av de stjålne bildene.

Bildene ble funnet på bakgrunn av tips og etterretning i miljøet. 

- Jeg vil berømme politiet for arbeidet de har gjort i denne saken, sier Bleken.

- DE ER ØDELAGTE: Maleriene ble hardt skadd da tyvene skar de ut av rammene. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
- DE ER ØDELAGTE: Maleriene ble hardt skadd da tyvene skar de ut av rammene. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet Vis mer