Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjeler Ap's klær

Ap ble i mange år beskyldt for å stjele Høyres klær. Nå forsyner Høyre seg grovt i Ap's egen garderobe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVEM SKULLE TRODD at en pen Høyre-dame fra Spydeberg og en likesinnet «ungsau» fra Trondheim skulle ta hjertesakene fra Ap før de har tatt av seg frakken i sine nye statsrådskontorer?

Det er i hvert fall inntrykket vi sitter igjen med etter at sosialminister Ingjerd Schou og miljøvernminister Børge Brende har innledet krig mot henholdsvis fattigdom og rusmisbruk og radioaktive utslipp.

Fattigdomsbekjempelse er selve sjela til Ap, men den er det ingen som ser lenger. Ikke engang Haakon Lie på 96 med 80 års medlemskap i Arbeiderpartiet er fornøyd med hvordan dagens sosialdemokrater behandler dem som sitter nederst ved bordet.

Selveste Jens Stoltenberg innrømmet da også etter valgnederlaget at partiets sosiale indignasjon har forsvunnet i statistikk.

Også miljøvern var lenge en prydsak for Ap etter at Gro Harlem Brundtland ledet Verdens miljøvernkommisjon. Nå rykker Høyre-statsrådene freidig inn på Ap's banehalvdel og blir trodd når de varsler krafttak på disse arenaene.

INGEN SKAL BEHØVE å gjøre seg til sosialklient for å få hjelp. Narkomane har som alle andre rett til nødvendig behandling, sier Schou. Fra nyttår skal helsepersonell, og ikke sosionomer, vurdere om rusmisbrukere skal få behandling. Schou har også forstand til å gi sin store rusreform en merkelapp som alle forstår:

«Fra Plata' til Rikshospitalet.» En pasientgaranti for narkomane - på strak arm. Og det er ingen tvil om at budskapet kommer i rett tid. Ikke fordi Ap's tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg rett før hennes politiske utspill fortalte nasjonen om det narkohelvete som hadde rammet hans egen datter. Men fordi Norge i dag har 13 000 tungt injiserende misbrukere.

Et forsøksprosjekt i 12 norske kommuner har avdekket en helsetilstand blant narkomane som man bare trodde fantes i u-land: store smerter, underernæring, tannbetennelser, hepatitt, sår og byller. Likevel blir de ofte avvist på legekontoret og sendt som usortert post til sosialkontoret. Dette skjer mens Oslo har Europa-rekord i overdosedødsfall per innbygger. Om ikke Schous utspill er noe sesam sesam, vitner det om handlekraft, vilje og evne til å time godt tenkte tanker.

Hun hadde ikke den samme heldige hånd med sakene, Guri Ingebrigtsen. Hennes første budskap var at hun ville ha bestemor ut på anbud. Det skapte storm i eget parti og anga ingen annen retning enn hennes egen politiske kurs: fra regjeringskvartalet til skafottet.

AP BLE TATT PÅ SENGA da fattigdomsproblematikken dukket opp i valgkampen. Selv om tidligere statsminister Odvar Nordli i god tid før valgkampen hadde pekt på det uverdige at verdens beste land å bo i hadde 70 000 fattige barn. Nordli hadde hentet tallet fra en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå. Og straks ble det en diskusjon om de 70 000 egentlig var 20 000, og om fattigdomsbegrepet var egnet til å måle og beskrive fattigdom.

Også det har Schou og hennes statssekretær Odmund Kaldheim tatt tak i. Han sier nei til kvikke løsninger à la fattigmilliard. Han vil omdefinere begrepet fattigdom. Sju forskningsmiljøer og to organisasjoner har fått frist til 1. desember med å finne på noe bedre enn et beregnet inntektsnivå under gjennomsnittet. Med den gamle definisjonen vil aldri fattigdommen knekkes. Vil han så definere seg bort fra realitetene? Det vil sikkert mange hevde. Men det er utvilsomt behov for opprydding i begrepene for å målrette tiltak og ressursbruk. Så får vi dømme Kaldhol i ettertid om det viser seg at han tok en spansk en. Nå vet vi i hvert fall hvem han er.

SÅ HAR VI BRENDE, like tøff i tonen som Thorbjørn Berntsen overfor britiske miljøvernmyndigheter, bare et hakk mer saklig. Han truer med å saksøke Storbritannia for utslippene fra atomgjenvinningsanlegget i Sellafield. Det gjorde aldri Siri Bjerke. I hvert fall hørte vi ikke om det. Men Brende har markert seg i alle kanaler og fått uhemmet skryt av Bellona for sin tøffe linje.

Og alt dette før Høyre har sluppet Per-Kristian Foss på banen med alle skattelettelsene. Det går mot ren walkover for Høyre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!