Stjeler for fire mrd.

STAVANGER (Dagbladet): Nordmenn nasker for fire milliarder kroner i året. Bare engelskmenn er større kjeltringer enn oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jo mer penger vi får mellom hendene, jo mer stjeler vi fra butikkene. Senterleder Hans Inge Skadberg ved Kvadrat kjøpesenter utenfor Stavanger er fortvilt over det moralske forfallet. Mange skiller ikke lenger mellom mitt og ditt:

- Velstående folk kan gjøre seg til kjeltring for ei lyspære, det er helt utrolig, sier han.

Kvadrat er landets største kjøpesenter både i omsetning (1,7 milliarder kroner) og antall butikker (150). Senteret har avansert overvåking. Et ukjent antall vakter i uniform og sivil ser også etter butikktyver.

Britiske Centre for Retail Research har forsket på varesvinn i forskjellige land i Europa. I England forsvinner 1,77 prosent av den totale omsetningen i detaljhandelen.

I Norge er andelen 1,59, som utgjør en verdi på fire milliarder kroner, skriver Stavanger Aftenblad. Og problemet øker for hvert år.

Toppen av isfjellet

Folk er ærligere i de andre landene i Norden, viser undersøkelsen.

Leder Hans Inge Skadberg ved Kvadrat kjøpesenter tror ikke at statistikken forteller hele sannheten, snarere avslører tallene toppen av et isfjell.

- Nasking er vanskelig å oppdage. Det du ikke oppdager, vet du ikke om. Problemet er økende, det er paradoksalt når vi samtidig er et av verdens rikeste folk, påpeker Skadberg.

Ungdommen er grei

- Hvem er den typiske naskeren?

- Umulig å si, folk fra alle samfunnslag blir tatt, sier senterlederen.

Han har et godt forhold til de unge:

- De unge har helt urettferdig fått et stempel som naskere. Det er heller voksne mennesker som lurer unna en genser eller ei grytesleiv, sier han.

Ifølge den engelske undersøkelsen må kunder svare for 47,5 prosent (1,9 milliarder kroner) av svinnet fra norske butikker. Utro ansatte har ansvaret for 28,3 prosent (1,1 milliarder), mens resten forsvinner under transport, levering eller på andre måter.

Mot høysesong

- På årsbasis anmeldes rundt 200000 tyverier fra norske butikker. Men vi er rimelig sikre på at det reelle antallet tyverier ligger nærmere 1,9 millioner, sier sikkerhetskoordinator Thor Martin Bjerke i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon til Aftenbladet.

Nå går det mot julehandel og høysesong for folk med lange fingrer. På Kvadrat kjøpesenter intensiveres vaktholdet, samtidig som et ukjent antall kameraer overvåker butikkene.

- Vi har avansert utstyr som kan zoome inn ansikter, filmen lagres i flere dager. Problemet er at mange er så likegyldige, det betyr ikke noe om de blir tatt. Og hos politiet henlegges sakene, sier senterleder Skadberg.

Vaktfirmaer registrerer at stadig flere pensjonister blir tatt på fersken med ulovlig vare i posen eller under jakka.

Ansatte i butikker har nå lov til å pågripe butikktyver og holde dem i sjakk til politiet kommer.