Stjeler fra hverandre

Velgerne vingler fram og tilbake mellom Høyre og Frp. Denne gang er det Erna Solberg som tar over fire prosentpoeng fra Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser målingen Synovate MMI har utført for Dagbladet.

-  Det startet allerede på valgdagen. Da gikk hundre tusen velgere fra Høyre til Frp, den største bevegelsen vi registrerte. Det virker som om de samme fortsatt vingler fram og tilbake, sier statsviter Håkon Kavli i MMI, og peker på mulige årsaker til at velgerne denne gang velger Høyre framfor Frp.

-  I Afghanistan-striden markerte Erna Solberg seg og i klimasaken viser Børge Brende seg fram. På miljø står jo Frp på en helt annen linje, sier han.

Bør stjele fra andre

Høyre-leder Erna Solberg gleder seg over hyggelig framgang.

-  Jeg tror tallene stemmer overens med det vi merker om dagen. I januar noterte vi rekord i nye medlemmer og opplever en positiv vind, sier Erna Solberg.Hun mener sju renteoppganger og konsekvent understreking av alternativene til dagens politikk kan forklare framgangen.

Siv Jensen på sin side mener Frp ikke har gjort noe spesielt galt som skulle tilsi nedgangen. Men hun skulle helst sett at de begge tok velgere fra de rødgrønne.

-  Vi tar ikke makta fra regjeringen ved å slåss om de samme velgerne. Vi må hente hjemmesitterne og velgere fra Ap, SV og Sp, sier Frp-formann Siv Jensen.

Stjeler fra hverandre

Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen skriver i Samtiden om behovet for regjeringssamarbeid med Frp og hva som hindrer det i dag. Han påpeker blant annet kulturforskjellene, under tittelen «Da Harry møtte Preben».

-  Jeg er enig med han i at alle fire partier må med. Det har jeg sagt lenge. For å få til det må vi finne en større politisk samhørighet på flere politiske områder. Det skjer mye i den retning på Stortinget, sier Solberg.

-  Er Preben et problem for Høyre?-  Jeg har aldri følt meg som Preben. Og hans tittel bekrefter feilaktige fordommer. Jeg har vært i Saltdal, Herøy og Bergen denne uka og møtte ikke en eneste Preben.

Ikke Harry heller

Heller ikke Siv Jensen synes noe om Unge Høyre-lederens beskrivelse.

-  Harry-stempelet er et utslag av den arrogansen Høyre må slutte med. Men Frp er kalt Harry så ofte at det ikke gjør inntrykk lenger, sier Jensen, som deler Solbergs positive syn på samarbeidet. -  Forholdet mellom oss er i bedring. Dialogen er kurant. Når kommunevalget er unnagjort, tror jeg vi vil se en ny giv i forsøkene på ikke-sosialistisk samling, sier Jensen.

Partibarometeret viser for øvrig en stabil oppslutning om de rødgrønne regjeringspartnerne. Selv om Senterpartiet taper 3,3 prosentpoeng, er 5,5 prosent oppslutning i februar rundt snittet Sp har hatt siden valget i 2005.

Målingen er gjort på telefon i tida 20.-22. februar med 930 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen.

TYVER PÅ SAMME MARKED: Høyre-leder Erna Solberg går fram 4,4 prosentpoeng, mens Frp-formann Siv Jensen mister 4,2 prosentpoeng i partibarometeret til Synovate MMI utført for Dagbladet.