Stjeler lærebøker og gir til de fattige

Rød Ungdom har startet en gigantisk dugnad: Å gjøre alle lærebøker for videregående skole gratis tilgjengelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere måneder har medlemmer i RVs ungdomsorganisasjon RU scannet lærebøker for den videregående skole. Målet er å gjøre alt læreverk gratis tilgjengelig på Internett.

Det strider mot opphavsretten å kopiere lærebøker for offentliggjøring, og lederen i Rød Ungdom Eivind Rutle er klar over at aksjonen er ulovlig. Men med støtte fra tusenvis av elever samt en rekke anonyme kulturpersonligheter, håper han at Robin Hood-ånden vil seire.

- Politikerne somler

- Hvorfor har dere valgt en så dramatisk aksjonsform?

- Situasjonen for skoleelever er dramatisk. Hvert år bruker de enormt mye penger på utdanning som ifølge lov om utdanning skulle vært gratis. Alle de politiske partiene lover gratis utdanning, og hvert år ser vi løftebrudd fra somlende politikere, sier Rutle til Dagbladet.no. Han tilføyer at velgerne ikke kan stole på noen partier som helst i denne saken.

Han er lei for at lærebokaksjonen rammer forfattere og forlagene, men peker på at dette kun er en forflytning av skaden.

- Regningen for statens lovbrudd havner hos elevene hvert år, det må vi gjøre noe med, sier han.

RU startet mandag en underskriftskampanje for aksjonen, som rundt 250 støttende har skrevet under på.

- Tyveri

Forlagene er ikke like fornøyde med grasrotaksjonen. Leder i Den norske Forleggerforeningen, Bjørn Smith Simonsen, sammenlikner aksjonen med tyveri og hærverk. Torsdag skal Forleggerforeningen møte RU for å overtale dem til å stoppe aksjonen.

- Dette er et grovt anslag mot forfattene og forlagene, sier Simonsen til NRK. Han håper aksjonistene vil la seg stoppe, men truer med namsretten om de nekter.

Eivind Rutle er lite interessert i å avbryte aksjonen. Han vil at alle elever skal kunne laste ned minst én lærebok fra nettet.

- Jeg skjønner hvorfor forlagene ikke støtter aksjonen vår, selv om de støtter målsettingen om gratis lærebøker, sier han til Dagbladet.no. Han forventer ikke at morgendagens møte vil løse konflikten.

- Det er en uløselig motsetning. Vi fortsetter aksjonen uansett, sier Rutle med tydelig adresse til myndighetene.

- Må stoppes

Også bransjen støtter kravet om gratis lærebøker, men RUs aksjonsform opprører flere talsmenn.

- Det blir ikke noe mindre tyveri av at det er en politisk aksjon, sier Forlagssjef i Det norske Samlaget, Audun Heskestad, til Klassekampen.

Han får støtte fra markedssjefen i Aschehoug Undervisning, Bernt Bølviken, og Trond Andresen i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

- Dette er et grovt overtramp, helt ulovlig, sier Andresen. Han mener aksjonen må stoppes umiddelbart fordi den rammer forlagene og forfatterne, og ikke myndighetene som er aksjonens siktemål.

Hva mener du? Betaler elevene prisen for staten? Er det et OK pressmiddel mot politikerne å legge ut lærebøker, eller virker aksjonen kun ødeleggende på bokbransjen? Si din mening!

GRATIS SKOLEGANG? Alle videregående skoler i landet har fått bokstøtte på 1000 kroner per elev. Da mangler cirka 2000 kroner. Leder i Norsk Elevorganisasjon, Martin Nielsen (t.v.) og medelever fra Oslo Handelsgymnasium.
- ET PRINSIPIELT SPØRSMÅL: Leder i Rød Ungdom, Eivind Rutle, vil ikke stoppe aksjonen for gratis lærebøker. Med det sender han skolebokregningen videre til forlagene og forfatterne.
BRUKTE BØKER gjør innkjøpene noe billigere. Men de som må kjøpe alle bøkene nye, punger ut med ca. 3000,- kroner hver høst. Bildet er fra det årlige bruktboksalget ved skolestart i august.