Danmark

Stjeles rundt 50 000 hvert år

Foreningen «Danske juletræer» opplyser at det hvert år blir stjålet rundt 50 000 juletrær. I Norge tar juletreselgerne kraftige grep for å unngå tyveri.

STJELES: I Danmark opplever flere juletreselgere at trærne stjeles. Norsk gartnerforbund mener ikke at tyveri av juletrær er et stort problem i Norge. Foto: Emma Victoria Hegnar/ Dagbladet
STJELES: I Danmark opplever flere juletreselgere at trærne stjeles. Norsk gartnerforbund mener ikke at tyveri av juletrær er et stort problem i Norge. Foto: Emma Victoria Hegnar/ Dagbladet Vis mer
Publisert

Kunne du ha danset rundt et stålet juletre på julaften?

I Danmark anslår bransjeforeningen Danske Juletræer at det hvert år stjeles rundt 50 000 juletrær i landet. Teorien deres er at de fleste stjålne trærne blir solgt videre. Det opplyser de til danske TV 2 Nord.

En av de uheldige danskene som har opplevd å få frastjålet juletrær er Frits Thorslund, som driver «Thorslund Juletræer» i byen Brønderslev i Nord-Jylland.

Natt til 15. november ble det stjålet hele 17 juletrær fra selvbetjeningsboden han og kona har ved gården sin ved tettstedet Nr. Lyngby, forteller han til Dagbladet.

- Jeg ble veldig skuffet og overrasket. Det er virkelig trist at noe slikt skjer. Det handler jo ikke bare om de tapte pengene, men også om alt arbeidet som ligger bak, sier Thorslund til Dagbladet.

JULETREBONDE: Danske Frits Thorslund driver en juletreplantasje i Nord-Jylland. I November ble han frastjålet 17 juletrær. Foto: Privat
JULETREBONDE: Danske Frits Thorslund driver en juletreplantasje i Nord-Jylland. I November ble han frastjålet 17 juletrær. Foto: Privat Vis mer

Han forteller at han og kona har drevet en juletreplantasje i cirka 30 år, og at de hvert år har hatt en selvbetjent veibod. Likevel har de aldri har opplevd et tyveri av den størrelsen.

- Nå blir vi nødt til å ta nye tiltak som videoovervåking. Det er selvfølgelig trist at tilliten blir brutt, sier han.

Har mikrochips

I Norge er årets juletrehandel også for alvor i gang.

Danske Mads Lindhard, Juletreselger på Alexander Kiellands plass i Oslo, forteller at de aldri har opplevd et større tyveri av juletrær. Likevel er de alltid forberedt på at noen trær forsvinner i løpet av sesongen.

FRA KALDT TIL VARMT: Juletre trives i kulda, derfor bør det akklimatiseres før du tar det inn i stua. Her får du tipsene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Alexander Kiellands plass ligger midt i byen, så det hender at det en fredag eller lørdag forsvinner et tre i løpet av natta. I løpet av en sesong er det kanskje maks fem trær som forsvinner fra plassen, sier han til Dagbladet.

Han forteller at de ikke har kapasitet til å låse fast alle juletrærne hver kveld. Derfor har de tatt andre grep for å sikre seg mot tyveri.

- Vi har videoovervåkning på stedet. Hvis vi føler oss truet for tyveri har vi også mikrochips som vi kan feste på trærne. Hvis de blir borte, kan vi spore dem opp, sier han.

TAR GREP: Mads Lindhard, som selger juletrær på Alexander Kiellands plass i Oslo, forteller til Dagbladet at de både har videoovervåkning og mikrochips tilgjengelig for å sikre seg mot tyveri. Foto: Privat
TAR GREP: Mads Lindhard, som selger juletrær på Alexander Kiellands plass i Oslo, forteller til Dagbladet at de både har videoovervåkning og mikrochips tilgjengelig for å sikre seg mot tyveri. Foto: Privat Vis mer

Lindhard har selv solgt juletrær i Oslo i rundt fem år, men han forteller at han har hørt skrekkhistorier om hvordan tilstanden var for juletreselgere tidligere.

- For rundt 20 år siden var det flere som stjal trær, skilt og drev med hærverk. Det skjer ikke lenger. Jeg tror det er vanskelig å være kriminell i dag, med all teknologien og sporing som man har, sier han.

Stjeles hver dag

Ved juletreboden utenfor Vinslottet på Hasle i Oslo opplever de tyveri av juletrær nesten hver natt.

Det hevder selgeren i boden overfor Dagbladet. Han ønsker ikke å stå fram med navn, men har gitt tillatelse til å siteres anonymt.

- Vi har videoovervåkning, men det skjer likevel hver natt at et tre, både store og små, forsvinner hver natt, sier han og legger til:

- Det er synd at det skjer, og det går kanskje på samvittigheten til dem som feirer jul med stjålet tre.

TYVERI: Hver natt opplever juletreboden utenfor Vinslottet på Hasle tyveri, hevder selgeren. Foto: Emma Victoria Hegnar/ Dagbladet
TYVERI: Hver natt opplever juletreboden utenfor Vinslottet på Hasle tyveri, hevder selgeren. Foto: Emma Victoria Hegnar/ Dagbladet Vis mer

Hogger ulovlig

I motsetning til i Danmark, virker tyveri av juletrær tilsynelatende ikke ut til å være et stort problem her til lands, vurderer Norsk Gartnerforbund overfor Dagbladet.

Norsk Gartnerforbund er næringsorganisasjon til norske juletreprodusenter.

- Det hender at det på en fredagskveld forsvinner et tre eller to, men det er ikke et stort problem at trær blir stjålet her i Norge, sier Siv Iren Sørensen-Moe, kommunikasjonsansvarlig i Gartnerforbundet til Dagbladet.

Som tradisjon sender Oslo kommune et juletre til London. De siste åra har ikke folk vært fornøyde med treet de har fått, men hva synes de i år? Vis mer

Men med alle trærne som finnes her i Norge, er det nok flere som går ut og hogger seg et grantre ulovlig i skogen, vurderer Sørensen-Moe.

- Styreleder i kulturklubben norsk juletre i Norsk Gartnerforbund, forteller at det hender noen forteller at de normalt hogger treet ulovlig i skogen, men at de vil betale dette året, sier hun og legger til:

- Du får ikke den samme kvaliteten og fasongen på treet hvis du finner et i skogen som hvis du kjøper et tre, men det kommer jo an på hva man er på utkikk etter.