Stjeling av stemmer, falske stemmesedler og hacking av valgsystemet

Anklagene hagler fra begge leire før dagens valg i USA.

JEVN KAMP: Året mest spennende oppgjør finner vi Nevada, hvor toppdemokraten Harry Reid kjemper en ekstremt tett kamp mot outsideren Sharron Angle, som blir støttet av den konservative Tea Party-bevegelsen. Foto: REUTERS/SCANPIX
JEVN KAMP: Året mest spennende oppgjør finner vi Nevada, hvor toppdemokraten Harry Reid kjemper en ekstremt tett kamp mot outsideren Sharron Angle, som blir støttet av den konservative Tea Party-bevegelsen. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Hundrevis av advokater er klar for kamp etter dagens store mellomvalg i USA. Det skriver den danske avisa Politiken.

Anklager om valgsvindel florerer i flere stater, hvor meningsmålingen er svært tette. Dermed risikerer velgerne å måtte vente lenge på det endelige resultatet.

I dag velger USA nye representanter til alle de 435 plassene i Representantenes hus og til 37 av de 100 plassene i Senatet. De to kamrene tilsvarer det norske Stortinget. 40 guvernører velges regionalt.

Mange har spådd at president Barack Obama vil få en nesestyver ved mellomvalget, og at han i hvert fall vil miste makta i ett av de to lovgivende forsamlingene i USA. Valgene kalles mellomvalg fordi de ikke bare avholdes samtidig som hvert presidentvalg, men altså midt mellom.

FRISK PUST: - Vi håper på en frisk start for det amerikanske folk, sier partileder for Republikanerne, Michael Steele (t.h.), til Fox News. Foto: GETTY IMAGE/SCANPIX
FRISK PUST: - Vi håper på en frisk start for det amerikanske folk, sier partileder for Republikanerne, Michael Steele (t.h.), til Fox News. Foto: GETTY IMAGE/SCANPIX Vis mer

- Vi håper på en ny start for det amerikanske folk, sier partileder for Republikanerne, Michael Steele, til Fox News.

Jevn kamp De to partiene står steilest mot hverandre i statene Pennsylvania, Nevada, ohio, Illionis, Colorado og Washington, hvor partiene har veldig jevn oppslutning. Og nettopp i disse statene sitter anklagene løst.

Den mest bemerkelsesverdige beskyldningen finner vi i et valgdistrikt i Pennsylvania, hvor velgerne fikk brev fra «Pennsylvanias kontor for velgerassistanse» med beskjed om at de skulle skynde seg å bruke den vedlagte brevstemmen.

Anklages for stemmejuks Men kontoret finnes ikke. Avsender var i virkeligheten Det demokratiske parti, hvis adresse også sto på konvolutten.

- Min motstander er involvert i et utbredt forsøk på å snyte velgerne for deres rett til et fritt og rettferdig valg, sier den republikanske kandidaten, Mike Fitzpatrick, ifølge den anerkjente amerikanske nettavisen Politico.

Motstanderen, demokraten Patrick Murphy, snur det hele på hodet.

Det lokale valgkontoret, som er styrt av republikanere, har allerede avvist en rekke brevstemmer, og ifølge Murphy går det dette spesielt utover demokratenes stemmer.

Han sammenligner med valgskandalen i 2000, hvor George W. Bush ble president etter stemmekaos i Florida.

Kan ende i rettsalen For her veier én stemme mye. I forrige valg vant Murphy over Fitzpatrick med bare 1500 stemmer, og hvis ingen av kandidatene vinner over den andre med mer enn 8000 stemmer, kan ha fort hele valget endre i rettssalen, skriver Politico.  

Året kanskje mest spennende oppgjør finner vi Nevada, hvor toppdemokraten Harry Reid kjemper en ekstremt tett kamp mot outsideren, Sharron Angle, som blir støttet av den konservative Tea Party-bevegelsen.

ANKLAGES OG ANKLAGER FOR JUKS: Demokratenes kandidat Patrick Murphy. Foto: SCANPIX
ANKLAGES OG ANKLAGER FOR JUKS: Demokratenes kandidat Patrick Murphy. Foto: SCANPIX Vis mer

Reid ligger såpass leit til på meningsmålingene - rundt 2,5 prosentpoeng bak republikaneren Sharron Angle, at han i kveld dro fram referanser til sin fortid i bokseringen.

- Jeg har sloss for Nevada hele livet, men jeg er ikke ferdig med å slåss, sa senatoren.

Også en gruppe ungdommer i Michigan har klart å lage kvalm og oppstyr i forkant av valget. En rekke stater har nå valgt å bruke nettet for å hente inn brevstemmer, for eksempel fra soldater i utlandet. For noen uker siden fikk en gruppe studenter og lærere lov til å teste programmet, og bare på 36 timer hadde de brutt gjennom sikkerhetsystemene.

Anklager hverandre Også Angle har anklaget motparten for valgjuks. Hun mener at en del av hennes velgere har opplevd å bli registrert som Reid-stemmer da de skulle stemme på de elektroniske stemmemaskinene.

- Harry Reid har tenkt å stjele hele valgseieren, hvis han ikke kan vinne den på vanlig vis, sier Angels advokat Cleta Mitchell.

KAMPKLAR: 
- Jeg har sloss for Nevada hele livet, men vet dere, jeg er ikke ferdig med å slåss, sier senator Harry Reid. Foto: SCANPXI
KAMPKLAR: - Jeg har sloss for Nevada hele livet, men vet dere, jeg er ikke ferdig med å slåss, sier senator Harry Reid. Foto: SCANPXI Vis mer

Republikanerne må i dag vinne tilbake 39 plasser i Huset og 10 i Senatet for å få kontroll over hvert kammer. Trolig klarer de det første, men demokratene beholder trolig et hårfint flertall i Senatet.

Ifølge meningsmålingene ligger republikanerne an til å vinne en bølge av valg i kretser der demokrater vant i 2008. Den anerkjente analytikeren og valgnerden Nate Silver har med sine analyseverktøy kommet fram til at republikanerne lander på rundt 232 representanter i Huset mot 203 for demokratene - en omveltning fra dagens 178 - 255 (257).

GÅR MOT NEDERLAG: Alt tyder på at demokratene går på et heftig valgnederlag i morgen. Foto: SCANPIX
GÅR MOT NEDERLAG: Alt tyder på at demokratene går på et heftig valgnederlag i morgen. Foto: SCANPIX Vis mer

I Senatet mener Silver at resultatet blir 52 - 48 i demokratenes favør, noe som i så fall betyr at Obamas parti mister sju representanter også her. Sammenfatningen til RealClearPolitics.com av meningsmålingene viser lignende sifre.

PEKER PÅ TYVEN: - Harry Reid har tenkt å stjele hele valgseieren, hvis han ikke kan vinne den på vanlige vis, sier Sharron Angles (bilde) advokat Cleta Mitchell. Foto: SCANPIX
PEKER PÅ TYVEN: - Harry Reid har tenkt å stjele hele valgseieren, hvis han ikke kan vinne den på vanlige vis, sier Sharron Angles (bilde) advokat Cleta Mitchell. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer