«Love Actually»:

Stjerna avslører: - Et absolutt helvete

Kvisekrise, antikvitetsfrykt og Muppet-begravelse var bare noe av det som satte preg på innspillingen av julefilmfavoritten.

JULETRADISJON: Da Dagbladet i 2008 inviterte leserne til å kåre tidenes beste romantiske komedie, gikk «Love Actually» av med en overlegen seier. Gjennom årene har filmen blitt en juletradisjon for mange. Video: UniversalMovies / YouTube Vis mer
Publisert

28. november 2003 kunne nordmenn for første gang oppleve «Love Actually» på kino. Siden er den for lengst blitt en selvskreven julefilmklassiker, og for mange et must å se før London inntas i jakten på årets julegaver.

«Love Actually» er en stjernespekket ensemblefilm som skildrer ni ulike historier der trådene til slutt samles i et deilig, julete klimaks:

Den ferske statsministeren faller for en av sine ansatte, mens en forfatter har rømt til Sør-Frankrike etter å ha fått hjertet knust. En nygift kvinne oppdager at mannens bestekompis er forelsket i henne, og en skolegutt forsøker å vinne oppmerksomheten til drømmedama med stor D på skolen.

UFORGLEMMELIG: Billy Mack (Bill Nighy) er en av filmens mest uforglemmelige karakterer. Foto: Universal Studios/NTB
UFORGLEMMELIG: Billy Mack (Bill Nighy) er en av filmens mest uforglemmelige karakterer. Foto: Universal Studios/NTB Vis mer

Fellesnevneren er kjærlighet i en eller annen form, med det som hører med av morsomme og bittersøte konsekvenser for de involverte.

Men visste du at filmen skulle inneholdt lesbisk kjærlighet? Eller at den digre lua til Keira Knightley skjulte en solid tenåringskrise?

Gruet seg til ikonisk dans

«Love Actually» er fylt med komiske, herlige scener som treffer like godt på det fjortende gjensynet. En av de mest ikoniske, er når David (Hugh Grant) danser seg gjennom statsministerboligen i Downing Street nummer 10 til Pointer Sisters’ «Jump».

Selv har Grant (62) vært åpen om at han syntes hele scenen var idiotisk da han mente ingen statsminister ville gjort noe slik.

- Gjennom hele uka fram til den dagen vi skulle spille inn scenen, sa de til meg: «Vi skal øve på dansingen nå». Jeg svarte: «Åh, det er ingen god dag for meg. Jeg har en vond ankel». Så vi øvde aldri, fortalte Grant i et intervju med RadioTimes i 2019.

DANSER JULA INN: Hugh Grant som dansende statsminister i «Love Actually». Reporter: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

I etterkant er scenen ironisk nok blitt en av Grant mest ikoniske. Men ifølge ham selv var den en pine å komme seg gjennom.

- Se det for deg: Du er en grinete, 40 år gammel engelskmann, klokka er sju om morgenen og du er fullstendig edru. Det var et absolutt helvete!

Frykt for antikviteter

Selv om han skal ha hatet å gjøre dansescenen, hadde Grant det desto morsommere på Billy Bob Thorntons (67) bekostning.

I filmen spiller Thornton den amerikanske, Bill Clinton-aktige presidenten som er på snarvisitt i London.

STATSLEDERE: Billy Bob Thornton i rollen som USAs president på besøk hos Storbritiannias ferske statsminister, spilt av Hugh Grant. Foto: Universal Studios
STATSLEDERE: Billy Bob Thornton i rollen som USAs president på besøk hos Storbritiannias ferske statsminister, spilt av Hugh Grant. Foto: Universal Studios Vis mer

Ifølge IMDB lider skuespilleren av geloiotitesofobi – også kjent som redsel for antikviteter.

Like før filmingen startet, skal Grant med ujevne mellomrom ha fisket fram en antikvitet og moret seg over Thorntons umiddelbare reaksjon.

Keiras kvisekrise

Keira Knightley (37) var bare 17 år gammel da hun spilte rollen som nygifte Juliet som lenge har trodd at ektemannens bestekompis Mark hater henne. Men virkeligheten skal vise seg å være en ganske annen.

I scenen der hun avslører Marks hemmelighet, har hun en diger denim-sixpence fra G-Star på hodet. Men hatten var ingen ren tilfeldighet, skal vi tro Knightley selv.

KRISE: Det er én god grunn til at Keira Knightley så seg nødt til å ha denne digra lua på hodet da de skulle inn denne scenen. Foto: Universal Studios
KRISE: Det er én god grunn til at Keira Knightley så seg nødt til å ha denne digra lua på hodet da de skulle inn denne scenen. Foto: Universal Studios Vis mer

I et intervju med Cosmopolitan 15 år seinere, kunne hun nemlig avsløre at hatten skjulte tidenes kvisekrise.

- Jeg husker at jeg var ekstremt flau. Jeg kom inn der på morgenen og tenkte: «Wow, jeg har et hode oppå hodet mitt! Hva skal vi gjøre? Det er ingenting vi kan gjøre», fortalte hun til Cosmopolitan.

Ifølge skuespilleren var kvisekrisa såpass ille at den ikke lot seg skjule med filmsminke eller lyssetting.

- Vi hadde ikke noe valg, så vi måtte finne et hodeplagg for å dekke den til.

Tjente 40 000 i sekundet

Kris Marshall (49) spiller briten som i sin jakt på kjærlighet, tar flyet over til USA i jakten på drømmedama. For alle vet vel at amerikanske damer blir mo i knærne av britisk aksent.

MADE IN USA: Av de fem amerikanske «drømmedamene», er det kun tre av dem som er født i USA: Ivana Milicevic (48) er født i Bosnia og flyttet siden til USA, og Elisha Cuthbert (39) er kanadisk. Foto: Universal Studios
MADE IN USA: Av de fem amerikanske «drømmedamene», er det kun tre av dem som er født i USA: Ivana Milicevic (48) er født i Bosnia og flyttet siden til USA, og Elisha Cuthbert (39) er kanadisk. Foto: Universal Studios Vis mer

USA-eventyret ender med at tre venninner tar ham med hjem til kollektivet der han strippes for klær. I ettertid har det kommet fram at Marshall ikke tok en krone betalt for scenen.

Ifølge IMDB skal han ha hatt det så gøy under innspillingen at han returnerte lønnsslippen og gjerne spilt den inn 21 ganger uten å få betalt.

En som derimot holdt på betalinga, var supermodellen Claudia Schiffer (52).

MODELL-IKON: Claudia Schiffer fotografert på rød løper i forbindelse med London-premieren på «The King's Man» i London i 2021. Foto: NTB
MODELL-IKON: Claudia Schiffer fotografert på rød løper i forbindelse med London-premieren på «The King's Man» i London i 2021. Foto: NTB Vis mer

Hun er bare med i et knapt minutt helt på tampen av filmen, der hun småflørter med Liam Neeson. For innsatsen fikk hun utbetalt 200 000 pund for innsatsen (tilsvarende 2,39 millioner kroner).

Det betyr at Schiffer tjente rett i underkant av respektable 40 000 kroner i sekundet.

Klippet bort i Asia

En av de mest fornøyelige romansene i «Love Actually», utspiller seg på et filmsett. Her møter vi John (Martin Freeman) og Judy (Joanna Page) som jobber som stand-ins i sexscener.

Isen brytes fort når man simulerer sexscener, og samtalen får etter hvert bein å gå på.

SENSUR: Scenene med Joanna Page og Martin Freeman ble for sterk kost for flere asiatiske land. Foto: Universal Studios
SENSUR: Scenene med Joanna Page og Martin Freeman ble for sterk kost for flere asiatiske land. Foto: Universal Studios Vis mer

Imidlertid var det ikke alle som fikk se forholdet vokse fram mellom de to herlige karakterene. Da filmen skulle lanseres i Asia, ble John og Judy ganske enkelt klippet ut. Unntaket var Japan og Filippinene.

Om ikke annet fikk resten av verden hygge seg med John og Judy. For det var nemlig ikke alle historiene som kom helt fram til fiks ferdig filmrull.

Lesbisk rektor

To historier kom aldri forbi manusstadiet. Den ene handlet om en skolejente som forelsket seg i venninna, den andre skildret ei jente i rullestol som ønsket seg kjæreste.

Men det var to historier som faktisk ble innspilt og som på et tidspunkt var en del av filmen, før de ble sakset ut og endte opp nede på klipperomsgulvet.

Den ene romansen vi aldri fikk se, kretser omkring den kvinnelige rektoren ved skolen der flere av karakterene samles mot slutten i forbindelse med julestykket.

Det viser seg nemlig at rektor lever sammen med sin livspartner Geraldine, som har uhelbredelig kreft. I rollene ville vi fått se Anne Reid (87) og Frances de la Tour (78).

VIDEO: Her kan du se scenene som ikke kom med i den ferdige filmen.

Dessverre endte den til syvende og sist på klippegulvet, noe regissør og manusforfatter Richard Curtis har beklaget seinere.

- Jeg var virkelig lei meg for å miste denne historien, forteller han i en dokumentar på DVD-utgivelsen.

Reiste til Afrika

En andre bortklipte historien handler om to mødre i Kenya. Tanken var ifølge Curtis å vise at kjærlighet finnes over hele kloden, og crewet reiste faktisk til Kenya der de spilte inn scenen.

VIDEO: Her kan du se sekvensen som ble spilt inn, men aldri brukt.

Sekvensen tok utgangspunktet i et stort fotografi som henger på veggen i designfirmaet der flere av karakterene jobber. Bildet viser to kenyanske kvinner som går side om side over det tørre landskapet mens de bærer hver sin digre bunt kvister på ryggen.

- Når vi glir inn i bildet, så snakker de ikke om hungersnød og tørke. I stedet prater de om ektemennene og barnas håpløse kjærlighetsliv, forteller Curtis i DVD-dokumentaren.

- Filmen ble etter hvert veldig komplisert, og denne historien endte opp med å bli én ingrediens for mye.

Muppets-inspirert bryllup

Tidlig i filmen tas vi med til bryllupet mellom Peter (Chiwetel Ejiofor) og Juliet (Keira Knightley). Vielsen avrundes med forloveden Marks (Andrew Lincoln) overraskelse, der musikere popper opp mellom gjestene i kirka og framfører «All You Need Is Love».

Men visste du at inspirasjonen til scenen kommer fra begravelsen til Jim Henson, skaperen av blant annet Muppetene og Fraglene?

OVERRASKELSE: Filmen åpner med en minneverdig bryllupsscene der musikerne popper opp blant tilskuerne i kirka. Foto: Universal Studios
OVERRASKELSE: Filmen åpner med en minneverdig bryllupsscene der musikerne popper opp blant tilskuerne i kirka. Foto: Universal Studios Vis mer

Manusforfatter og regissør Richard Curtis (66) var selv til stede i begravelsen som han har beskrevet som det mest rørende han har opplevd.

- Richard Hunt talte. Plutselig løftet han opp Scooter-dukka og begynte å synge en av Hensons favorittsanger, mintes han i et Montclair Film-intervju i 2016.

VIDEO: Her kan du se det rørende øyeblikket da dokkene framførte sin hyllest til Jim Henson.

Det viste seg at alle i minnegudstjenesten hadde tatt med seg dokkene sine som de en for en løftet opp.

- De kom alle fram til alteret i St. Paul's Cathedral. Til slutt hadde du dette enorme koret av dokker som sang. Det var en helt utrolig opplevelse.

Gråt for egen skuffelse

«Love Actually» byr på flere rørende scener underveis. Men den som for mange har gjort sterkest inntrykk, er sekvensen der Emma Thompson (63) står på soverommet og gråter etter at det har gått opp for henne at ektemannen Harry har en elskerinne.

I et intervju med The Telegraph i 2018, avslørte Thompson at hun hadde brukt sin egen kjærlighetssorg da de spilte inn scenen.

VONDT: Emma Thompson og Alan Richman gir oss noen av de vondeste scenene i julefilmklassikeren. Foto: Universal Studios
VONDT: Emma Thompson og Alan Richman gir oss noen av de vondeste scenene i julefilmklassikeren. Foto: Universal Studios Vis mer

Thompson hadde vært gift med skuespilleren Kenneth Branagh (61) i åtte år da han i 1994 innledet et forhold til Helena Bonham Carter (56) under innspillingen av «Mary Shelley’s Frankenstein».

- Scenen der karakteren min står ved senga og gråter, er så kjent fordi det er noe alle har vært gjennom. Jeg fikk hjertet mitt knust av Ken. Så jeg visste hvordan det føltes å finne det smykket som ikke var ment for meg, fortalte Thompson.

MR. BEAN: Selgeren Rufus - spilt av Roman Atkinson - var opprinnelig tenkt å være en engel i menneskeskikkelse. Foto: Universal Studios
MR. BEAN: Selgeren Rufus - spilt av Roman Atkinson - var opprinnelig tenkt å være en engel i menneskeskikkelse. Foto: Universal Studios Vis mer

Thompson fortalte til avisa at Branaghs utroskap førte til at hun måtte spille en rolle også privat.

- Jeg har hatt så forbannet mye erfaring med å gråte på soverommet, for så å måtte komme ut derfra og være oppstemt, samle sammen bitene av hjertet mitt og legge dem i en skuff.

Juks og bedrag

Etter at han finner ut at kona står i med hans egen bror, trekker forfatteren Jamie (Colin Firth) seg tilbake til ei hytte i Sør-Frankrike for å skrive bok. Der møter han husholdersken Aurélia (Lúcia Moniz) som han faller for.

Men hun snakker knapt engelsk, og han kan ikke et ord portugisisk.

SPRÅKMUR: Jamie forelskert seg i husholdersken Aurélia, selv om ingen av dem forstår den andres språk. Foto: Universal Studios/NTB
SPRÅKMUR: Jamie forelskert seg i husholdersken Aurélia, selv om ingen av dem forstår den andres språk. Foto: Universal Studios/NTB Vis mer

I en scene havner de begge i en innsjø i jakten på maskinskrevne romansider som flagrer i vinden. Men det vi ser er bare juks og bedrag på klassisk Hollywood-vis:

Ifølge IMDB var nemlig «innsjøen» ikke dypere enn knappe 20 centimeter. Dermed måtte skuespillerne knele og late som de var ute på dypere vann.

I tillegg var det rikelig med mygg som ikke sa nei til å nyte noen halvlitere med varmt kjendisblod. Colin Firth (62) skal ha blitt såpass bitt at albuen hans svulmet opp til avokado-størrelse og krevde legehjelp.

14 år seinere

I 2017 gikk fansen nærmest amok da det ble kjent at Richard Curtis hadde fått med seg flere av skuespillerne til å lage en ti minutters oppfølgerfilm - «Red Nose Day, Actually».

Her fikk man vite hva som hadde skjedd med favorittkarakterene 14 år seinere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer