Cruiseskipet Freewinds:

Stjerna kaller det et «skrekkskip»

300 passasjerer og ansatte ved cruiseskipet «Freewinds» er satt i karantene. Skuespiller Leah Remini omtaler skipet som «skrekkskipet».

TROSSAMFUNN: Cruisekipet «Freewinds» er eid av scientologikirken. Trossamfunnet er svært omdiskutert. Foto: NTB Scanpix
TROSSAMFUNN: Cruisekipet «Freewinds» er eid av scientologikirken. Trossamfunnet er svært omdiskutert. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag bekreftet myndighetene på øystaten St. Lucia i Det karibiske hav at nærmere 300 passasjerer og ansatte på cruiseskipet «Freewinds» er satt i karantene etter at de har oppdaget ett tilfelle av meslinger.

Skipet har ligget i havn ved øystaten St. Lucia i Det karibiske hav siden tirsdag, og vil trolig reise natt til fredag norsk tid. I en uttalelse informerte myndighetene ved St. Lucia at de «ikke kan nekte cruiseskipet å forlate øystaten».

Cruisekipet er eid av scientologikirken, som foreløpig ikke har ønsket å kommentere saken.

SKIP: Her har cruiseskipet ligget siden tirsdag. Foto: NTB Scanpix
SKIP: Her har cruiseskipet ligget siden tirsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Omstridt trossamfunn

Trossamfunnet omtales som svært vanskelig å forlate, men i 2013 gjorde den amerikanske skuespilleren Leah Remini nettopp det. Hun er best kjent som Carrie i «Kongen av Queens».

Da hun forlot scientologikirken hadde hun vært et medlem av trossamfunnet i 30 år, men nå er hun blant dets fremste motstandere.

- Meslingutbruddet kan være en velsignelse for passasjerene, fordi nå kan kanskje noen mennesker få en sjanse til å komme seg av skrekkskipet, sier Remini til Newsweek og fortsetter:

- Hendelser som dette gir myndigheter muligheten til å få større tilgang til skipet enn hva man vanligvis får.

Kjent for pengeutpressing

Scientologien er kjent for å drive med pengeutpressing og manipulering av medlemmer.

Store stjerner som Tom Cruise, John Travolta, Elisabeth Moss og Kirstie Alley har alle fungert som talspersoner for trossamfunnet.

Det er imidlertid ingen som offentlig har uttrykt et ønsker om å forlate det 440 fot lange cruiseskipet «Freewinds», som av scientologikirken omtales som «høydepunktet av en dyp åndelig reise».

Det er heller ingen så har fått lov til å forlate det på nåværende tidspunkt, av hensyn til smittefaren.

Remini mener at meslingutbruddet gir helsepersonell, som har tilgang til skipet, muligheten til å spørre om noen ønsker å forlate scientologikirken.

- Men for at noen skal ville bryte med sekten, må de få vite at det finnes en verden utenfor kirka som ønsker dem velkommen, mener Remini.

- De vet ikke at de har steder å gå til. De vet ikke at det er mennesker her ute som er villig til å ta dem inn og hjelpe dem. De har ingen mulighet til å kontakte oss. Når sant skal sier, så trenger de at noen bryr seg, sier Remini.

Passasjerer overvåkes

Det er en kvinnelig ansatt ved skipet som har fått påvist meslinger. I en ny uttalelse torsdag informerer St. Lucia om at risikoen for at andre personer om bord også kan være smittet, førte til at de ikke kunne tillate noen å gå i land.

«Våre undersøkelser om bord bekrefter at tilstanden til den smittede, samt de øvrige passasjerene, er stabil. Alle overvåkes av skipslegen. Overvåking er nødvendig ettersom inkubasjonsperioden for meslinger varer i ti til tolv dager før de smittede viser symptomer», skriver myndighetene i en uttalelse.

Videre informerer de om at skipslegen har bestilt 100 doser med meslingvaksine, og at myndighetene bistår skipet med dette helt gratis.

Avslutningsvis advarer de om at flere land for tida har opplevd store meslingutbrudd.

Bekreftet

Onsdag bekreftet Merlene Frederics-James ved landets helsemyndigheter at det er en kvinnelig ansatt på cruiseskipet som har fått påvist meslinger og er satt i isolasjon.

- Meslinger en svært smittsom sykdom. Enhver som ikke er vaksinert mot sykdommen kan bli smittet. Det er derfor sannsynlig at det er flere om bord som kan ha blitt smittet, sier Frederics-James ved landets helsemyndigheter i en uttalelse.

Frederics-James opplyste de jobber tett med Den panamerikanske helseorganisasjonen PAHO og den karibiske helseorganisasjonen CARPHA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer