Intervjuet: Erik Tandberg

Stjerna som guidet Norge gjennom månelandingen

I dag er det 50 år siden menneskene tok sine første skritt på månen. I Norge satt Erik Tandberg i timevis og forklarte folket hva dette betød. Nå tar han oss med tilbake.

STJERNE: - Erik Tandberg er helt klart ei stjerne her, sier markedssjef ved Teknisk museum, Elisabeth Holm Hartvedt. Tandberg smiler da han får høre dette, og sier: - Det passer kanskje bra å være ei stjerne i månelandingen. Reporter: Line Brustad. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Erik Tandberg var den nest siste som forlot NRKs studio etter den 17 timer lange sendingen der han loset det norske folk gjennom månelandingen i 1969.

- Det var grytidlig morgen da jeg kom ut, og ingen mennesker. På himmelen kunne jeg se månen, klart lysende. Da måtte jeg si høyt til meg selv: «Akkurat nå går det mennesker der oppe.»

Akkurat i dag er det 50 år siden Tandberg sa dette til seg selv. Den 20. juli 1969, klokka 21.17.39 norsk tid, landet fartøyet «Eagle» på månen.

Det var «et lite skritt for (et) menneske - et stort for menneskeheten», sa Neil Armstrong da han satte den ene foten ut på overflaten.

Erik Tandberg, som selv møtte Armstrong ved flere anledninger, er enig.

- Dette var den største begivenheten på 1900-tallet. At vi klarte å lande på månen, var avgjørende for menneskenes utvikling. Det var en historisk og teknologisk milepæl, en bragd. Og tenk at jeg fikk oppleve det! Det er jeg så glad for, sier han.

Slettet

Den maratonlange TV- og radio-sendingen av månelandingen er slettet fra NRKs arkiver. Den finnes ikke noe sted.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer