Stjerne-forleggeren

Navn: Geir Gulliksen Alder: 38 Yrke: Forlagsredaktør på oppsigelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han sier opp jobben, og utløser en flom av følelser. Hvem er forlagsredaktøren Geir Gulliksen som nå går i protest fra Tiden til Oktober?

  • Forfatterne lovpriser ham: Han har, sies det, en legendarisk evne til å sikte seg inn på det som betyr noe. Han gjennomskuer fernissen. Han leser en tekst og ser det vesentlige. Han sier: - Stryk det ordet og den linjen, så er strofen helt riktig. Mange forlagsredaktører har liksom sin egen agenda, de kaver og klatrer i systemet og dytter dikteren inn i salgbare sjangere Geir Gulliksen er ren. Han arbeider på forfatternes premisser. Han jobber fram det beste. Han vet at ingen er så sårbar som debutanten med en halvferdig diktsamling under armen.
  • For han er selv lyriker. Debuten i 1986 med diktsamlingen «Mørk munn» var mer enn lovende. Både poesiens billedstrøm og den språklige musikaliteten ble berømmet. Tre år etter kom «Steder: på torget», en kresen gjennomgang av menneskets vilkår. Tittelen på essaysamlingen fra 1996, «Virkelighet», er en bra betegnelse på Geir Gulliksens orientering i livet og litteraturen.
  • I sju gode år har Geir Gulliksen virket for Gyldendal-eide Tiden forlag. Han har lansert kjente navn som Linn Ullmann («Før du sovner»), Thorvald Steen (tidligere formann i Den norske Forfatterforening), Karl Ove Knausgård (oppsiktsvekkende god debut med «Ute av verden», Lars Ramslie (Dagblad-lesernes pris for «Destroyer») og Tore Renberg («Jeg simpelthen eeelsker litteratur!»). Nå følger alle, foreløpig unntatt Ullmann, sin redaktør over i Oktober som eies av Aschehoug.
  • Sitt oppbrudd fra Gyldendal-familien forklarer Geir Gulliksen med at bokbransjen glir inn i en stadig sterkere kommersialisering. Derfor vil han arbeide i et lite forlag i nært forhold til den enkelte forfatter. Han kommer fra alminnelige kår, som det kanskje heter, i Tønsberg. Vårt poeng er at han slett ikke er født inn i eliten. Det er menneskelige egenskaper og blikket for litteratur som har gitt ham stjerneposisjon.
  • Linn Ullmann hadde aldri blitt en internasjonal forfattersuksess uten Geir Gulliksen. Trolig hadde debutromanen «Før du sovner» aldri blitt skrevet dersom ikke Geir Gulliksen hadde headhuntet henne. Han hadde lest noen artikler og sett noen noveller. - Skriv en roman, sa Gulliksen. Resten er forlagshistorie.