DØDSKAMP: En kunstners framstilling av hvordan planeten WASP-12b sakte, men sikkert blir fortært av sola si, WASP-12. Gravitasjonskreftene trekker så kraftig på den Jupiter-aktige kjempeplaneten at formen er blitt oval. Illustrasjon: G. BACON/ESA/SCANPIX
DØDSKAMP: En kunstners framstilling av hvordan planeten WASP-12b sakte, men sikkert blir fortært av sola si, WASP-12. Gravitasjonskreftene trekker så kraftig på den Jupiter-aktige kjempeplaneten at formen er blitt oval. Illustrasjon: G. BACON/ESA/SCANPIXVis mer

Stjerne fortærer kjempeplanet

Romteleskopet «Hubble» oppdaget drama 600 lysår unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): For første gang kan astronomer tydelig «se» at en planet er i ferd med å bli fortært av ei stjerne. Det kosmiske dramaet foregår 600 lysår unna, i stjernebildet Kusken, skriver NASA på hjemmesidene for romteleskopet «Hubble».

Forskerne har lenge vært klar over at stjerner er i stand til å sluke materie fra andre stjerner (i tvillingstjernesystemer) og planeter - men dette er første gang sistnevnte fenomen blir observert så tydelig, går det fram av rapporten, som er publisert i Astrophysical Journal Letters.

AnalyseSom med så mange andre gjennombrudd innen nyere astronomi er det «Hubble» som har æren for også denne oppdagelsen. Romteleskopet har riktignok ikke tatt noe bilde av dramaet, siden det foregår for langt borte, men analyser av dataene det har samlet inn, gir grunnlag for billedframstillingen øverst i artikkelen.

Planeten som er i ferd med å bli spist, har fått navnet WASP-12b, og er en kjempeplanet som har 40 prosent større masse enn Jupiter. Den er kommet så nær den solliknende stjerna - WASP-12 - at atmosfæren har blitt varmet opp og utvidet seg kraftig, til en radius tre ganger Jupiters; dermed blir den fanget inn av stjernas gravitasjon.

- Vi ser en enorm sky av materiale rundt planeten som vil bli fanget inn av stjerna, sier forskerleder Carole Haswell ved britiske Open University til BBC News.

Kjempeplaneten har på grunn av stjernens «tidevannskrefter» antatt en eggeform, og anslagsvis 0,0000001 jupitermasser - eller 189 millioner milliarder tonn - blir fortært i året. Med den farta vil planeten være helt slukt om 10 millioner år.

Unik kjemiWASP-12b er for øvrig den varmeste planeten som noensinne er blitt observert, med over 1500 grader i atmosfæren. Den er så nær stjerna - 1/44 av jordas gjennomsnittsavstand til sola - at et baneomløp bare tar 1,1 jorddag (jorda bruker som kjent 365 dager rundt sola).

Men ikke nok med det; «Hubble» har også samlet inn data om skyens sammensetning - og den er oppsiktsvekkende.

- Vi har identifisert kjemiske stoffer som vi aldri har sett på planeter utenfor vårt solsystem, sier en begeistret professor Haswell.

Det var for øvrig britene som først fant planeten, i 2008.

GULLGRUVE: «Hubble» har siden 1990 vært en nærmest uuttømmelig kilde til ny viten for romforskerne. Foto: NASA/AFP/SCANPIX
GULLGRUVE: «Hubble» har siden 1990 vært en nærmest uuttømmelig kilde til ny viten for romforskerne. Foto: NASA/AFP/SCANPIX Vis mer