Stjerne kaller Greta «idiot»

TV-stjerna Jeremy Clarkson (59) synes at Greta Thunbergs klimaretorikk er idiotisk. Samtidig mener han at Thunberg ødelegger for de yngres bilinteresse.

PÅ SEILTUR: For tida er Greta Thunberg (16) på tur til Europa med seilbåt. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB Scanpix
PÅ SEILTUR: For tida er Greta Thunberg (16) på tur til Europa med seilbåt. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) har i løpet av kort tid blitt verdenskjent for sitt engasjement. I et eksklusivt intervju med den britiske tabloiden The Sun uttrykker TV-stjerna Jeremy Clarkson (59) irritasjon over tenåringen.

- Ingen jeg kjenner som er under 25 år gammel har den minste interesse for biler. Greta Thunberg har drept bil-showet. På skolen lærer de at biler er ondskap, før de lærer seg å si «mamma og pappa».

Clarkson er best kjent for å ha ledet det populære motorprogrammet «Top Gear» fra 2002 og til han fikk sparken i 2015. Nå er han aktuell med programmet «The Grand Tour», som han leder sammen med vennene Richard Hammond (49), James May (56) og Andy Wilman (57).

KRITIKK: Greta Thunberg takker net til Nordisk råds miljøpris. I samme oppdatering på Instagram langer hun ut mot Norge. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- En idiot

I programmet diskuterer de klimakrisa for første gang siden de begynte å jobbe sammen for 20 år siden – uten å gjøre narr av det. De lover også at de vil rette oppmerksomheten mot utfordringene i en spesialepisode som lanseres neste måned.

- For første gang har vi fått global oppvarming trykt ned halsene våre. Og vi har ikke vært idiotiske, for det er definitivt en greie. Man kan endre mening, sier Clarkson og fortsetter.

- Bare en idiot nekter å endre mening når man blir møtt med uomtvistelige fakta. Spørsmålet er bare hva man velger å gjøre med det. Det er en mer interessant debatt enn den vi ser nå.

Videre kaller Clarkson Thunberg for en idiot.

- Hun er en idiot som går rundt og sier at vi alle skal dø. Det kommer ikke til å løse noe, kjære deg, sier 59-åringen.

På seiltur

For tida befinner Thunberg seg i en seilbåt på tur til Europa, sammen med influenserparet Elayna og Riley. I en oppdatering onsdag kveld opplyser Thunberg sine følgere om at hun befinner seg 1140 nautiske mil fra Lisboa i Portugal.

- Jeg hører på lydbøker, spiller yatzy, sitter barnevakt og overhører uendelig diskusjoner om været, skriver 16-åringen.

AVREISE: En australsk familie skal hjelpe klimaaktivist Greta Thunberg tilbake til Europa. Foto: Elayna Carausu/Instagram. Video: AP. Reporter: Jostein Sletten Vis mer

Hets og sjikane

Tenåringen har over tid opplevd grov sjikane på bakgrunn av sitt engasjement. Blant annet ble hun møtt med hets og sammenliknet med nazipropaganda etter sin følelsesladde tale under FN-toppuka i september.

Hun opplever angrepene som et forsøk på å lede debatten bort fra klimakrisa.

- Nå skjer det igjen … Som dere kanskje har lagt merke til, er haterne like aktiv som alltid. De går etter meg, mitt utseende, mine klær, min oppførsel og mine forskjeller. De finner på enhver løgn og konspirasjonsteori man kan tenke seg, uttalte hun i september.

Videre uttalte hun at å være annerledes ikke er en sykdom, og at forskning er fakta og ikke meninger.

OVERVELDENDE: Den 16 år gamle miljøaktivisten Gretha Thunberg gjester «The Ellen DeGeneres Show», og snakket blant annet om at ting tidvis kan bli overveldende for henne. Video: TV3 / Rød Løper Vis mer

Svarte på ryktene

Det har også blitt spredt rykter om at Thunberg blir utnyttet. I et Facebook-innlegg fra tidligere i år, forklarte hun at hun er helt uavhengig og bare representerer seg selv. Hun skrev også at hun skriver sine egne taler, men at hun rådfører seg med et knippe klimaforskere.

- Ettersom jeg vet at budskapet mitt når ut til mange mennesker, så ber jeg ofte om innvendinger. Jeg har også noen få klimaforskere som jeg snakker med regelmessig, for å finne ut hvordan jeg skal formidle enkelte kompliserte saker.

- Jeg ønsker at alt skal være helt rett slik at jeg ikke sprer uriktige fakta eller formidler noe som kan bli misforstått.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer