Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stjerne rives i fillebiter av svart hull

Jorda er i siktelinjen til en enorm ekslosjon i en fjern galakse.

SLITES I STYKKER: NASAs Swift-satellitt brukte sine ultrafiolette og røntgenteleskoper til å ta dette bildet av en stjerne som trolig rives i stykker av et svart hull i en galakse 3,8 milliarder lysår unna. Eksplosjonen, en av de mer gåtefulle som er blitt registrert, ble først observert 28. mars. Foto: NASA/Swift/Stefan Immler
SLITES I STYKKER: NASAs Swift-satellitt brukte sine ultrafiolette og røntgenteleskoper til å ta dette bildet av en stjerne som trolig rives i stykker av et svart hull i en galakse 3,8 milliarder lysår unna. Eksplosjonen, en av de mer gåtefulle som er blitt registrert, ble først observert 28. mars. Foto: NASA/Swift/Stefan Immler Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kan se ut som en ubetydelig flekk; en ufokusert prikk som ikke skiller særlig seg fra de andre. I virkeligheten er det en av de mest dramatiske begivenhetene i universet, en utblåsning som kan skinne sterkere enn milliarder på milliarder av stjerner tilsammen.

Astronomer sporer for øyeblikket en av de mer gåtefulle som er noensinne observert, opplyser NASA. Et begivenhet som denne finner typisk sted når en massiv stjerne kollapser, eksploderer og dør som en supernova. I et siste blaff frigis mer energi enn vår egen sol gjør i løpet av hele sitt 10 milliarder år lange liv.

Glimtet som aldri slutter å gi Utblåsningen, et såkalt gammaglimt, varer da vanligvis maksimalt i noen timer, ifølge NASA. Men akkurat dette glimtet, som kommer fra midten av en galakse 3,8 milliarder lysår unna, ble først registrert 28. mars, og er blitt fem ganger sterkere siden søndag.

Det har altså pågått i over en uke. Og i motsetning til «normale» glimt viser det så langt ingen tegn på å gi seg.

- De fleste gammaglimtene går av én gang før de falmer hen til intet. Dette utbruddet gikk av fire ganger på to dager og det skinner fortsatt sterkt, sier astronom Andrew Levan ved University of Warwick i Storbritannia til Discovery Space.

Trolig er vi vitner til at en stjerne, kanskje lik vår egen sol, streifet for nær et supermassivt svart hull i sentrum av hjemmegalaksen. I en dødskamp stjernen ikke kan vinne, blir den revet i fillebiter av de enorme tidevannskreftene.

Vi står i siktelinjen Liknende er observert før, men aldri så intenst som i dette tilfellet. Det helt spesielle er trolig at vi på jorda har en helt unik tribuneplass: Vi kan stå midt i siktelinjen til det svarte hullet, ifølge NASA.

ENORME ENERGIMENGDER: Et bilde av eksplosjonen i synlig lys, tatt av romteleskopet Hubble. Utblåsningen sender ut mer lys enn flere milliarder stjerner tilsammen. Foto: NASA/ESA/A. Fruchter/SCANPIX
ENORME ENERGIMENGDER: Et bilde av eksplosjonen i synlig lys, tatt av romteleskopet Hubble. Utblåsningen sender ut mer lys enn flere milliarder stjerner tilsammen. Foto: NASA/ESA/A. Fruchter/SCANPIX Vis mer

Når et supermassivt svart hull mumser og sliter en stjerne fullstendig i stykker, vil gass fra stjernen legge seg i en skiveform rundt det svarte hullet og materien akselereres til nær lyshastighet mens det faller inn .

To spektakulært energiske jetstråler av materie, røntgen- og gammastråling spruter deretter ut fra hver av polene. Og en av dem peker nå antakelig mot oss.

- Den beste forklaringa for øyeblikket, er at vi tilfeldigvis kikker ned løpet på denne jetstrålen. Og når vi gjør det, vil den økte lysstyrken føre til at vi ser flere detaljer enn vi ellers ville gjort, sier astronom Andrew Levan i en uttalelse fra NASA.

Flaks for oss Hadde denne begivenheten funnet sted i vår i egen galakse, nær oss og med jorda i mottakerenden av jetstrålen, ville det vært svært dårlig nytt for liv på jorda. Heldigvis fant det sted i en liten dverggalakse ufattelige 4 milliarder lysår unna, og kan ikke merkes på andre måter enn gjennom observasjoner med svært kraftige teleskoper.

Observasjoner antyder at de aller fleste, om ikke alle, galakser - inkludert vår egen Melkevei - har et supermassivt svart hull i midten. Disse har gjerne en masse som er flere millioner ganger vår egen sols.

- Faktum at eksplosjonen fant sted i midten av en galakse, sier oss at det mest sannsynlig er assosiert med en massivt svart hull. Det besvarer et nøkkelspørsmål omkring begivenheten, sier vitenskapelig leder for NASAs Swift-prosjekt, Neil Gehrels, i en uttalelse.

RØNTGENSYN: Også røntgenobservatoriet Chandra har rettet øyene mot ekplosjonen. Foto: NASA/CXC/ Warwick/A. Levan
RØNTGENSYN: Også røntgenobservatoriet Chandra har rettet øyene mot ekplosjonen. Foto: NASA/CXC/ Warwick/A. Levan Vis mer

I et forsøk på å komme endelig til bunns i saken, har både Hubble-teleskopet, NASAs Swift-satellitt, som for øvrig bærer norsk teknologi, og røntgenobservatoriet Chandra rettet øynene mot den massive energiutblåsningen.

RØNTGENVARIERER: NASA sier de aldri før har sett en tilsvarende eksplosjon med så store variasjoner i lysstyrke over lang tid. Grafikk: NASA
RØNTGENVARIERER: NASA sier de aldri før har sett en tilsvarende eksplosjon med så store variasjoner i lysstyrke over lang tid. Grafikk: NASA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media