Stjerneadvokat forsvarsløs mot angrepshumle

Kapteinen viste fram den hissige krabaten til John Christian Elden og medpassasjerene på Malaga-flyet.

HUMRER AV HUMLE: Advokat John Christian Elden satt på SAS-flyet som fikk et ublidt møte med en humle i dag tidlig. Her er i Spania i forbindelse ved en annen anledning. Foto: GUNNAR HULTGREEN
HUMRER AV HUMLE: Advokat John Christian Elden satt på SAS-flyet som fikk et ublidt møte med en humle i dag tidlig. Her er i Spania i forbindelse ved en annen anledning. Foto: GUNNAR HULTGREENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): SAS SK4683 fra Oslo til Malaga i måtte snu i dag tidlig etter at en humle skapte problemer for en hastighetsmåler i flyets cockpit.

134 passasjerer ble dermed flere timer forsinket til Spania. Flyet ble erstattet med et nytt etter at mekanikerne til deres store overraskelse fant insektet i et såkalt pitotrør på flyet.

En av de som satt ombord var den profilerte forsvarsadvokaten John Christian Elden. Til vanlig holder han overbevisende forsvars-prosedyrer i de dømmende korridorer. I dag var han forsvarsløs.

Kapteinen viste fram humla
I en SMS til Dagbladet bekrefter han at han var om bord og at han ble godt informert om bakgrunnen for forsinkelsen.

- Kapteinen viste frem humla som vant kampen mot flyet, skriver Elden.

Piloten foreviget også humlekadavaret på et MMS-bilde. Han ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet og viser til SAS sin informasjonstjeneste.

Ingen kom til skade og SAS beklager den litt kuriøse forsinkelsen. Sjefspilot Eivind Bjurstrøm i SAS hadde aldri hørt om noe lignende da Dagbladet snakket med han tidligere i dag.

Han opplyste at flymaskiner er utstyrt med to sett av såkalte pitotrør foran ved flyet. De står i fartsretningen.

- Luftstrømmen som kommer inn i disse rørene brukes til å finne hastigheten til flyet, forklarte Bjurstrøm til Dagbladet.

Når humla kom seg inn i røret gjorde dette utslag på hastighetsmåleren tilknyttet systemet i cockpit. Av sikkerhetsgrunner valgte derfor piloten å snu og få flyet på bakken.

- Utrolig historie
- Dette er overhodet ikke noe farlig, men for å være på den sikre siden valgte man å snu, fortalte han.

Flyet landet trygt i Malaga i 16-tida i ettermiddag.

- Det er uansett bra at SAS setter sikkerheten først selv om historien er utrolig, sier Elden til Dagbladet.

Informasjonsansvarlig Gro Elin Hansen i SAS opplyser at alle passasjerene fikk forpleining etter forsinkelsen. Også de som skulle med det samme flyet tilbake til Gardermoen ble forsinket. De fikk samme behandling.

"BUG" I SYSTEMET: Denne humla fikk SAS-flyet til å snu i dag tidlig. Foto: SAS
"BUG" I SYSTEMET: Denne humla fikk SAS-flyet til å snu i dag tidlig. Foto: SAS Vis mer