SATSER HARDT PÅ OLJE: John Olaisen i ABG Sundal Collier er overbevist om at oljeservice har nådd vendepunktet. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
SATSER HARDT PÅ OLJE: John Olaisen i ABG Sundal Collier er overbevist om at oljeservice har nådd vendepunktet. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

Stjerneanalytiker går all-in i olje

John Olaisen mener tiden er inne.

(Hegnar.no): ABG Sundal Collier avholdt i går oljeserviceseminar, og oppgraderte hele sektoren fra hold til kjøp, viser en sektorrapport Hegnar.no har fått tilgang til.

Tittelen i rapporten er ikke til å ta feil av «Q318: Time to go all-in».

- De fleste av våre kjøpsidéer er innen seismikk og rigg, men med noen andre utvalgte selskaper, skriver meglerhuset i sektorrapporten.

ABGs største favoritter blant de store selskapene er PGS, Subsea 7 og Seadrill. Blant mindre selskaper dras Seabird Exploration, Polarcus, Spectrum, Northern Drilling og Awilco Drilling frem.

Er overbevist

Analytikerne John Olaisen og Haakon Amundsen er klare på at vi nå er ved et vendepunkt. Olaisen ble tidligere i år kåret til Norges beste analytiker innenfor offshore/subsea av bladet Kapital.

- Det finnes mange klare tegn på at oljeselskaper allerede har begynt å investere mer penger offshore, skriver duoen.

Dette betyr ifølge analysen høyere salg av multiklientseismikk (seismikk selskapet selv betaler for, og tilbyr til mange interessenter, journ.anm.), høyere sanksjoneringsaktivitet og høyere etterspørsel i flere boresegmenter.

- FactSet-estimater indikerer åtte prosent vekst for offshore oljeserviceselskaper i 2019 og 12 prosent vekst i 2020 - vi synes dette høres konservativt ut, heter det videre.

Høyner i PGS

I en annen analyse, som Hegnar.no også har fått tilgang til, oppgraderer meglerhuset PGS fra hold til kjøp, mens kursmålet høynes fra 40 til 45 kroner.

ABG Sundal Collier er sterkere i troen på at prisoppgangen i seismikk fortsetter, og at multiklient vil holde seg sterkt.

PGS-aksjen har falt rundt ti kroner fra en topp på 44 kroner i august, og synet er at dette fallet er en kjøpsmulighet.

Meglerhuset mener det er veldig usannsynlig at Shearwater vil overfylle markedet med sine fartøyer.

- Historien viser

- To norske familieselskaper kontrollerer nå rundt halvparten av den globale seismikkflåten, og etterspørselen stiger. Gitt den høye operasjonelle og finansielle giringen (belåningen), er estimatene veldig sensitive for fundamentale endringer i markedet. Historien har vist oss at både analytikere og markeder har en tendens til å underestimere giring-effekten i både opp- og nedturer, heter det i analysen.

Duoen øker sitt estimat for driftsresultatet (EBIT) i 2018 med hele 36 prosent, mens 2019-estimatet høynes med 12 prosent.

ABGs estimater for resultat per aksje i 2019 og 2020 er hhv. 21 og 40 prosent over FactSet-konsensus.

På en Oslo Børs som faller 0,2 prosent torsdag, går PGS mot strømmen og stiger 1,6 prosent til 37,25 kroner.

Meglerhuset ser dermed en oppside i aksjen på over 20 prosent fra dagens nivåer.

To oppgraderinger til

Foruten PGS har ABG Sundal Collier oppgradert DNO fra hold til kjøp og høynet kursmålet fra 18 til 20 kroner.

Olaisen og Amundsen oppgir et potensielt Faroe Petroleum-oppkjøp, den norske borekampanjen, gode resultater fra Peshkabir i irakisk Kurdistan og verdsettelse som de fremste argumentene.

Videre er Aker-dominerte Ocean Yield oppgradert fra hold til kjøp, mens kursmålet holdes uendret på 75 kroner.

Duoen fremholder at Ghana kan bli «det neste store innen FPSO» (flytende produksjon), og fremholder også utbytteyielden som attraktiv.

Andre økonominyheter:
Kjell Inge Røkke har blitt 2,8 milliarder kroner rikere på én uke
Norsk kryptoguru slapp unna skatt