Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjernehunden Piper (9) var «sikkerhetssjef» på flyplass. Nå sørger kollegaen over hans død

Piper (9) ble kjendis over natta for sin utrettelige jobb for flysikkerhet.

KJENDIS-HUND: Piper ble kjendis som sikkerhetssjef ved Cherry Capital-flyplassen i Michigan. Foto: Tessa Lighty / Traverse City Record-Eagle / AP / NTB Scanpix
KJENDIS-HUND: Piper ble kjendis som sikkerhetssjef ved Cherry Capital-flyplassen i Michigan. Foto: Tessa Lighty / Traverse City Record-Eagle / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2016 ble border collien Piper kjendis, etter at verdenspressen kastet seg over historien om hunden som jobbet som «sikkerhetssjef» på flyplassen i Traverse City i Michigan i USA.

Der har Piper sammen med matfar, kollega og flyplassens egentlige sikkerhetssjef, Brian Edwards, sørget for at alle fugler og annet dyreliv holder seg langt unna rullebanen og flymotorer.

Iført skibriller og hørselsvern har Piper i løpet av de siste tre åra jaget tusenvis av fugler fra flyplassen. Onsdag nådde jaget han bort den 8367. fuglen. Det ble også den siste i hundens niårige liv.

«Han kjempet tappert, og vi gjorde alt vi kunne, men noen ting er uunngåelige ... I dag fikk han oppleve en smertefri dag, fylt med kjærlighet fra familie og venner, først og fremst hans kolleger på flyplassen. Han spilte fotball, ble høyst fortjent klødd på rumpa. Og ja, han jaget bort en siste snøugle før han seilte inn i natta», skriver Edwards i en uttalelse på Pipers offisielle Instagram-profil.

- Heldige som fikk ett år

Edwards forklarer at hunden ble diagnostisert med prostatakreft i januar 2017, men Piper viste ingen symptomer før i desember, skriver Washington Post.

- Jeg tror vi var heldige som fikk oppleve et helt år. Det er kreft. Det er livet. Det er umulig å forutsi noe som helst, sier han til avisa.

- Vi tilbrakte bokstavelig talt nesten hvert eneste sekund sammen. For meg så ble det nesten mer spesielt etter at vi gikk fra å være «far og sønn» til å bli kolleger, sier han.

Piper startet i jobben seint i 2014. Det var imidlertid først i 2016 han for alvor ble kjent for omverdenen, etter at en video av ham ble delt - med stor suksess - på nettstedet Reddit.

Siden har han blitt omtalt av medier over hele verden, samlet over 100 000 følgere på Instagram og fått sin egen hjemmeside.

Piper jobbet opp mot 40 timer i uka, i det matfar beskriver som alle hunders drømmejobb. Kollisjoner mellom fly og fugler er ikke uvanlige, men kan være potensielt livsfarlige. Den amerikanske luftfartsmyndigheten, FAA, krever derfor at alle landets flyplasser har ordninger på plass som motarbeider farene.

Etter flere år i jobben begynte Piper å vise at ikke alt var som det skulle med den lille hundekroppen på nyttårsaften. Edwards forklarer at kreftsvulsten hadde blitt for stor, noe som sørget for at Piper ikke lenger klarte å urinere. Tirsdag denne uka dro de til veterinæren, som tømte blæra på hunden. Men allerede dagen etter var smertene tilbake.

- Veldig vanskelig

Onsdag fulgte et nytt besøk til veterinæren, før de dro tilbake til flyplassen, slik at Piper skulle «få si farvel til alle sine kolleger». Samme kveld døde Piper i matfars armer «i huset vi kjøpte sammen», forteller Edwards, ifølge Washington Post.

Foto: Jan-Michael Stump / Traverse City Record-Eagle / AP / NTB Scanpix
Foto: Jan-Michael Stump / Traverse City Record-Eagle / AP / NTB Scanpix Vis mer

6206 arbeidstimer ved flyplassen var «alt» han fikk. Fredag delte Edwards en video på Instagram der han forteller om noen vanskelige dager.

- Det har vært veldig vanskelig. Jeg begynner å forstå at Piper faktisk er borte. Det er ganske tøft. Men de siste par dagene har jeg sett på telefonen min, på de tusenvis av meldingene dere har sendt. Den overveldende støtten til meg og min familie er utrolig, sier han i videoen og legger til:

- Jeg vet ikke hva annet jeg kan si enn takk. Det er hjertevarmende å se hvor mange liv Piper har berørt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!