- I FARE: Dennis Onsarigo og Mohamed Ali har avslørt kokainmafiaen i hjemlandet Kenya. De har måttet flykte til Norge for å være trygge. Familiene deres bor på hemmelig adresse. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
- I FARE: Dennis Onsarigo og Mohamed Ali har avslørt kokainmafiaen i hjemlandet Kenya. De har måttet flykte til Norge for å være trygge. Familiene deres bor på hemmelig adresse. Foto: Christian Roth Christensen/DagbladetVis mer

Stjernejournalister avslørte kokainmafia - rømte til Norge

Journalistene Dennis Onsarigo og Mohamed Ali hevder politifolk står bak flere brutale kokaindrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to journalistene er nå saksøkt av 16 justistopper i Kenya, frykter for sin sikkerhet og har søkt tilflukt i Norge.

Det hele startet i 2004, da kenyansk politi kom over drøyt 1,1 tonn kokain i kystbyen Malindi. Saken ble etterforsket, men bare én person — en drosjesjåfør — ble dømt. Kokainet kom ifølge politiet sjøveien fra Venezuela, og var ment for Europa.

I desember samme år beslagla belgisk politi over 300 kg kokain i en tilsynelatende tom kontainer fra Kenya — en kontainer som hadde dobbel bunn. Også nederlandsk politi beslagla en kilo kokain fra Kenya, i Rotterdam.

På mobiltelefonen til en mistenkt som ble arrestert i Amsterdam i 2004 fant politiet numrene til flere høystående byråkrater. Onsarigo og Ali kom over politidokumenter der justismyndighetene skarpt kritiserte kokainetterforskningen.

Politidrap - Vi bestemte oss for å finne ut hva som hadde skjedd, sier Dennis Onsarigo til Dagbladet.

Etter nitid graving i seks-sju år gammel materie, avslørte de to i år at politisjefer og nøkkelpersoner i justismyndighetene skal ha stått bak drapene på flere politifolk som etterforsket narkosmugling.

Det mest slående tilfellet er drapet på politimannen Eratus Chemorei.

I lekkede Wikileaks-dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Nairobi går det fram at Chemorei hadde nøklene til et kontor hos spesialstyrken GSU der kokain verdt over 300 millioner norske kroner var innelåst, men nektet å levere fra seg nøkkelen til mafiaen.

Tortur - Politifolk sto bak drapet. De sa han var en gangster og en skurk, og at han var ettersøkt. Men kort tid før drapet hadde han fått en ny og bedre jobb. Hvorfor forfremme en etterlyst skurk, spør Onsarigo retorisk.

De to hevder minst fire politifolk med tilkytning til narkoetterforskning er drept. Politiet sier de ble drept av tilfeldige kriminelle, og har dysset ned drapene.

- En politimann ble torturert og drept med 22 skudd. En annen ble tvunget til å spise hjerneinnholdet til den døde, hevder Mohamed Ali.

Er i fare Etter at TV-kanalen KTN publiserte opplysningene, mottok menneskerettighetsorganisasjonen KNCHR informasjon om at Onsarigo og Ali var i fare. De to står nå fram for å gjøre saken kjent.

- Vi er tryggere om saken blir omtalt også i internasjonale medier. Vi valgte å søke tilflukt i Norge fordi landet er ledende når det gjelder åpenhet og menneskerettigheter, sier Mohamed Ali.

- KORRUPT: Tjenestemenn fra politistyrken GSU gjør klart for brenning av kokain i Nairobi i 2006. Eratus Chemorei, en politimann som ifølge Onsarigo og Ali ble drept av korrupte kollegaer, jobbet for nettopp GSU. Foto: Reuters/Radu Sigheti/Scanpix
- KORRUPT: Tjenestemenn fra politistyrken GSU gjør klart for brenning av kokain i Nairobi i 2006. Eratus Chemorei, en politimann som ifølge Onsarigo og Ali ble drept av korrupte kollegaer, jobbet for nettopp GSU. Foto: Reuters/Radu Sigheti/Scanpix Vis mer

- Har dere selv mottatt trusler?

- Politikilder har fortalt oss at telefonene våre er blitt avlyttet. Kildene sa vi måtte passe oss.

Møtte UD - Vi ble rådet til å ikke ha med mobilen når vi reiste hjem for å legge oss siden de kunne spores. Familiene våre i Kenya bor på hemmelig adresse, sier Dennis Onsarigo.

- Vil dere tilbake og jobbe videre?

- Ja. Det vi har publisert er bare toppen av isfjellet. Vi skal ikke gi opp.

De to møtte i går rådgiver Elisabeth Salvesen i UD, men etter hva Dagbladet får opplyst framsatte de to ikke konkrete forespørsler til Norge på møtet. Salvesen ønsker ikke å kommentere denne saken.

KJEMPEFANGST: Her brenner 1,1 tonn kokain - som ble beslaglagt i 2004, og som Dennis Onsarigo og Mohamed Ali har jobbet med i årene etter. Foto: EPA/Scanpix
KJEMPEFANGST: Her brenner 1,1 tonn kokain - som ble beslaglagt i 2004, og som Dennis Onsarigo og Mohamed Ali har jobbet med i årene etter. Foto: EPA/Scanpix Vis mer