«Stjernekamp»-Ella klar for å lenke seg fast: - Jeg spyr

Ella Marie Hætta Isaksen var leder i Finnmark Natur og Ungdom da saken om gruvedrift i Kvalsund kom opp. Hun føler at hun er en av Repparfjordens voktere.

KLAR TIL KAMP: Ella Maria Hætta Isaksen er klar for å sivil ulydighet for å stanse gruvedriften i Kvalsund. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KLAR TIL KAMP: Ella Maria Hætta Isaksen er klar for å sivil ulydighet for å stanse gruvedriften i Kvalsund. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er på ferie og nyter livet. Så kom denne nyheten og jeg føler meg nok en gang sviktet av denne regjeringen, sier Ella Marie Hætta Isaksen på telefon til Dagbladet.

Ella Marie Hætta Isaksen er blant annet kjent for å ha vunnet «Stjernekamp» på NRK, men også for å være stolt av sin samiske identitet og sterke miljøengasjement.

- Hjertesak

Nå er hun klar for miljøkamp etter at Næringsdepartementet har gitt driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund i Finnmark. Dette vil medføre at gruveavfallet deponeres på bunnen av Repparfjorden.

- Jeg har brydd meg om denne saken siden jeg var 15 år. I alle mine ungdomsår har dette vært min hjertesak. Det regjeringen gjør nå er et direkte overgrep mot samisk kultur og økosystemet i fjorden, sier Ella Marie.

- Regjeringen og næringen trekker fram at gruven vil gi mange arbeidsplasser i lokalmiljøet?

- Nei, jeg orker ikke å høre argumentene om arbeidsplasser. Jeg har lyst til å spy når folk snakker om arbeidsplasser i denne saken. At man i det hele tatt våger. Arbeidsplassene i reindrift og fiskeri varer evig, hvis de forvaltes på en god måte. Det vil aldri rettferdiggjøre å ødelegge grunnlaget for de næringene for mange arbeidsplasser i en kort periode i en gruve, sier Ella Marie.

Fjordens vokter

Ella Marie føler seg sterkt knyttet til fjorden og er villig til å gjøre noe hun aldri har gjort før for å redde den.

- Jeg var fylkesleder i Finnmark Natur og Ungdom da vi begynte å jobbe med denne saken. Jeg føler meg som en av vokterne av Repparfjorden.

- Du skrev på NRK.no at du er villig til å lenke deg fast?

- Det føles veldig drastisk og det blir dessverre første gang jeg bryter norsk lov, men jeg føler meg tvunget til det. Dette er et så grovt overtramp, og jeg føler et så dypt inne i hjerterota.

- Tror du ikke departementet kan ha rett i at gruvedriften kan leve ved siden av de andre næringene i området?

- For 30 år siden var det gruvedrift der og da holdt man på å ta fullstendig kverken på fjorden. Det er bare flaks at man har et økosystem i Repparfjorden. At departementet prøver å ro det her i land med avbøtende tiltak, er ikke noe lokale reineiere stiller seg bak.

- Det er jo veldig spesielt at regjeringen tror de kan fortelle reineiere hvordan de skal drive reindrift, sier Ella Marie Hætta Isaksen.

- Er dette en «same-sak»?

- Ja. Det er et overgrep mot samisk kultur og et inngrep inn i et samisk område. Det kan bli en ny Alta-sak.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer