Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjernekrig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • På 80-tallet hevdet den amerikanske regjeringen at Sovjet var i ferd med å bryte den viktige ABM-avtalen fra 1972 ved å bygge en stor radar i Sibir. Den gang tolket den amerikanske regjeringen det første spadestikk som et brudd på ABM-avtalen.
  • Nå planlegger USA å bygge en ny kjemperadar i Alaska, som skal være en del av et forsvar mot atomraketter. I dag er den amerikanske regjeringen langt mer usikker på hva som innebærer et brudd på ABM-avtalen. Før helga overlot president Bill Clinton den avgjørelsen til sin etterkommer. Dermed blir stjernekrig et sentralt element i valgkampen. George Bush vil bygge et omfattende forsvarssystem, mens Al Gore går inn for en mer begrenset løsning. Flertallet i Kongressen vil bygge. Ronald Reagan gjorde denne kostbare tekniske fiaskoen populær blant velgerne. Den arven kan utløse et tragisk og farlig nytt kappløp med atomvåpen i stedet for den nedrustningen som nå er stoppet opp.