Stjernene går sammen om å kreve ny våpenlov etter Sandy Hook-tragedien

- Det er nok!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er bare litt over en uke siden at seks voksne og 20 barn, i alderen 6-7 år, ble brutalt drept i skolemassakren på barneskolen Sandy Hook i Newtown i Connecticut.

På forhånd hadde gjerningsmannen Adam Lanza drept sin mor, og til tok han også sitt eget liv.

Skytetragedien har rystet hele verden, og har også fått amerikanerne til å debattere våpenloven sin.

I en ny videokampanje har over 40 hollywoodstjerner nå gått sammen om å oppfordre USA til å innføre strengere våpenkontroll for å stanse de mange skytetragediene.

- Det er ikke for tidlig, det er for sent Berømte stjerner, som Beyoncé, Kate Hudson, Jason Bateman, Will Ferrel, Jessica Alba, Chris Rock og Jennifer Aniston, stiller i videoen, der de nevner de mange stedene i USA, som har blitt rammet av skytetragedier.

- STOPP NÅ: Reese Witherspoon er blant stjernene som deltar i videokampanjen for strengere våpenkontroll i USA.
- STOPP NÅ: Reese Witherspoon er blant stjernene som deltar i videokampanjen for strengere våpenkontroll i USA. Vis mer

Videoen innledes med at filmstjernene, komikerne, programlederne og artistene leser opp navnene på alle de stedene i USA som har vært rammet av skytemassakrer opp gjennom årene, Columbine, Virginia Tech, Tuscon, Aurora, Fort Hood, Oak Creek og Newtown.

«Hvor mange flere? Det er nok!» sier de mange stjernene alvorlig i den følelsesladde videoen, før de trygler om forandring.

«For barna i Sandy Hook - krev en handlingsplan nå. Vi vil ikke ha flere lister over navn. Det er ikke for tidlig. Det er for sent. Det er tid for våre ledere til å handle.»

Videokampanjen, som er i regi av «Demand A Plan to End Gun Violence», ble lansert fredag, en uke etter skolemassakren i Connecticut.

Obama vil gjennomføre endringer President Barack Obama holdt tale på en minneseremoni for de drepte i Newtown søndag, og sa at USA nå må gjøre mer for å beskytte barn fra våpen og for å forhindre nye massakre.

- SOM MAMMA: Trebarnsmor Jennifer Garner trygler om endringer som kan hindre flere skytetragedier, etter skolemassakren i Newtown.
- SOM MAMMA: Trebarnsmor Jennifer Garner trygler om endringer som kan hindre flere skytetragedier, etter skolemassakren i Newtown. Vis mer

- Det er fjerde gang i min presidentperiode dette skjer. USA som nasjon må nå stille noen tøffe spørsmål. Vi kan ikke tolerere dette lenger. Disse tragediene må slutte. For å få det til må vi gjennomføre endringer. Jeg vil bruke all min makt for å sette en stopper for disse tragediene, sa presidenten.

New York-ordfører Michael Bloomberg er blant dem som krever strengere våpenlover strengere våpenlover.

I en tale han holdt til de pårørende etter Newtown-tragedien på en pressekonferanse i rådhuset i New York tirsdag kveld, slaktet han politikerne i Washington DC., som han mener er mer opptatt av å bli gjenvalgt, og å ikke utfordre den mektige våpenlobbyen - enn å redde liv.

- Skytevåpenvold tar livet av 34 amerikanere hver eneste dag. Det betyr at rundt 48 000 amerikanere vil bli drept i løpet av president Obamas fire nye år. Det er omtrent like mange amerikanere som de som døde under Vietnamkrigen, sa han og understreket at massakren ved Sandy Hook barneskole dessverre ikke er et engangstilfelle.

- Og siden 1968, da Robert F. Kennedy og Martin Luther King junior ble drept,  har omtrent 400 000 amerikanere blitt drept med skytevåpenvold, og det er flere amerikanerne enn dem som døde under andre verdenskrig.

NRA mener våpen er det beste tiltaket I en meningsmåling gjort av Ipsos for Reuters går det fram at 50 prosent av amerikanerne mener det må være strenge reguleringer av våpensalg.

På forrige måling - foretatt før skolemassakren - svarte kun 42 prosent at de ønsket en tøffere våpenlov.

Våpenlovgivningen har hatt et sterkt fokus i amerikanske medier den siste uka, og i går holdt organisasjonen National Rifle Association (NRA) pressekonferanse i Washington.

Der uttalte NRA at flere våpen er det beste tiltaket i kjølvannet av skolemassakren i Connecticut for en uke siden.

- Det eneste som kan stanse en slem person med pistol, er en god person med pistol, sa visepresident i NRA, Wayne Lapierre på pressekonferansen.

Nesten samtidig som pressekonferansen pågikk, foregikk et skytedrama i Altoona i delstaten Pennsylvania i USA.

Ville innføre våpenlover i Newtown I sommer prøvde politikerne i Newtown å innføre nye våpenlover, etter at lokalbefolkningen over lengre tid har klaget på ukontrollert skyting og eksplosjoner i boligområder i byen. 

Det lokale politiet registrerte over 50 skuddvekslinger i løpet av juni - en dobling hvis man sammenligner med samme måned i 2011.

Forslaget til nye våpenlover ble imidlertid forkastet etter at folk ble rasende og mente de forsøkte å fjerne «folks frihet».