Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjerner i fall

Krise i USAs platebransje NEW YORK/OSLO (Dagbladet): 520 millioner kroner. Det var den astronomiske summen gigantselskapet Warner Bros. la på bordet for å sikre seg R.E.M. tidligere i år. Nå skjelver både band og selskap etter at R.E.M.s siste plate har floppet. Og i kjølvannet følger en rekke andre stjerner som sliter med salgstallene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette gjør situasjonen til en gedigen hengemyr for den internasjonale plateindustrien.

I USA selger ikke stornavn som Madonna og Michael Jackson halvparten av det de engang gjorde. 90-tallsfavoritter som Pearl Jam har allerede mistet de fleste av sine fans. Og her hjemme får «gamle» helter som DumDum Boys, Steinar Albrigtsen og CC Cowboys merke nedgangstidene.

Nå prøver selskapene å redde seg i land ved å sette ned prisen på CD-plater.

Stikker dypt

«En forbigående kurve som vil snu i løpet av høsten,» var omkvedet da den norske platebransjen i vår skulle kommentere de første tegnene på en begynnende krise.

Nå viser opplysninger fra den amerikanske plateindustrien at krisen stikker langt dypere enn som så:

 Veksten i platesalget har stoppet opp

 De store stjernene falmer

 Plateselskapene sier opp ansatte

 Platebutikker legger ned

 MTV må legge om profilen

 Færre går på konsert

 Bransjen klarer ikke å fange opp nye trender

 Salget av gamle titler (såkalt backkatalog) har stoppet opp

En kjempetabbe

Platebransjen i USA omsatte sist år for 78 milliarder kroner. I mer enn ti år har bransjen hatt en årlig vekst på mellom ti og tjue prosent. Men nå butter det altså kraftig imot.

Det mest iøynefallende trekket i USA er superstjernenes fall. Spesielt R.E.M. har fått merke den manglende interessen for de etablerte artistene. Tre måneder etter utgivelsen har «New Adventures In Hi-Fi» ennå til gode å passere én million solgte. Plata har også gått tregt i resten av verden. Etter å ha solgt over ti millioner eksemplarer av sine tre siste utgivelser, ser det ut til at det kritikerroste bandet fra Athens, Georgia har møtt veggen.

Nå hviskes det høylytt blant direktørene i de multinasjonale selskapene om at det var en kjempetabbe å gi R.E.M. den rekordlukurative femårskontrakten på over 500 millioner kroner.

Ironisk nok er «New Adventures...» R.E.M.s største suksess noensinne her til lands. Hele 80 000 har plata solgt uten som helst form for TV-annonsering!

Rock og country

Men også andre storartister sliter. Den siste plata til Mariah Carey solgte skuffende. Sheryl Crow, Bryan Adams, Phil Collins, Tom Petty og Red Hot Chili Peppers er andre som sliter.

I USA skylder man på gammeldags tenkning når man skal forklare motgangen. Det prates om feilsatsinger på rock og country, mens det er ræpp og hipp-hopp som vokser i popularitet.

- Hele bransjen er bygd på rock'n'roll, mens det eneste som selger er urban musikk i ræpp-sjangeren, sier en anonym platedirektør til New York Times.