Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjerner i sikte!

Det er ikke bare paparazzifotografer som fotografere stjernene med lange telelinser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Dette er en fødestue for stjernene, forklarer Andreas O. Jaunsen, astronom, og kontaktperson for European Southern Observatory (ESO) i Norge.  

Oriontåken
er en av nattehimmelens mest studerte objekter, og på bildene i saken ser vi mange stjernefødsler: de nyfødte stjernene reflekterer lys i den gigantiske gass-skyen.  

- Hadde vi sett på dette bildet over litt tid, et par millioner år, så ville vi ha sett at nye stjerner hadde kommet til syne, forklarer Jaunsen.  

Dette bildet er tatt med et spesialkamera ved La Silla-observatoriet i Chile, og viser Oriontåken, også kjent som Messier 42.  

- Det er tatt mange bilder av Oriontåken, men billedkvaliteten og fargene er ganske enestående, sier Jausen.  

Men, bildet er nok mer ment for publikum enn for astonomer:de vitenskaplige dataene som utgjør bildematerialet her studeres av astronomer i sort-hvit, hver farge for seg.

 - Men det er jo meget fasinerende å se disse fantastiske strukturene i universet i flotte farger, sier Jaunsen.
Kort levetid Tåken er et stort støv- og gasskompleks, hvor gass fra eksploderte stjerner blandes sammen og danner nye stjerner.
Dermed får man dannet nye stjerner med litt andre egenskaper enn den forrige generasjonen.
 
Mange av disse stjernene har kort levetid.   
Fordi de blir så store, og forbrenner enorme mengder med energi, dør stjernene etter bare et par millioner år.  

FØDESTUA: - Dette drømmeaktige bildet av Oriontåken er tatt med Wide Field Imager-instrumentet på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved La Silla-observatoriet i Chile, skriver European Southern Observaty. Foto: European Southern Observaty.
FØDESTUA: - Dette drømmeaktige bildet av Oriontåken er tatt med Wide Field Imager-instrumentet på MPG/ESOs 2,2-metersteleskop ved La Silla-observatoriet i Chile, skriver European Southern Observaty. Foto: European Southern Observaty. Vis mer

- Dette er relativt kort. Om man sammenligner med solen, så har den en forventet levetid på 10 milliarder år.  

- Slike stjerner får en dramatisk slutt, i form av en supernova, en av de kraftigste eksplosjoner vi kjenner til, forklarer Jaunsen. 
- Fem ulike filtre Oriontåken kan nå på vinterhalvåret sees fra vår del av verden - den nordlige halvkule, i retning sør. Den er synlig store deler av natten.  

Ifølge European Southern Observatory er bildet satt sammen av flere eksponeringer tatt igjennom fem ulike filtre. Eksponeringstiden mellom hvert av filtrene var omtrent 52 minutter. 

GODT SYNLIG: Denne figuren viser plasseringen av Orion Nebula i det berømte stjernebildet Orion. Kartet viser de fleste av stjernene er synlige for det blotte øyet under gode forhold. Orion Nebula seg selv er markert med en rød sirkel på bildet. Foto: ESO, IAU and Sky & Telescope
GODT SYNLIG: Denne figuren viser plasseringen av Orion Nebula i det berømte stjernebildet Orion. Kartet viser de fleste av stjernene er synlige for det blotte øyet under gode forhold. Orion Nebula seg selv er markert med en rød sirkel på bildet. Foto: ESO, IAU and Sky & Telescope Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!