Stjerner i sikte!

Det er ikke bare paparazzifotografer som fotografere stjernene med lange telelinser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):- Dette er en fødestue for stjernene, forklarer Andreas O. Jaunsen, astronom, og kontaktperson for European Southern Observatory (ESO) i Norge.   Oriontåken er en av nattehimmelens mest studerte objekter, og på bildene i saken ser vi mange stjernefødsler: de nyfødte stjernene reflekterer lys i den gigantiske gass-skyen.  

- Hadde vi sett på dette bildet over litt tid, et par millioner år, så ville vi ha sett at nye stjerner hadde kommet til syne, forklarer Jaunsen.  

Dette bildet er tatt med et spesialkamera ved La Silla-observatoriet i Chile, og viser Oriontåken, også kjent som Messier 42.  

- Det er tatt mange bilder av Oriontåken, men billedkvaliteten og fargene er ganske enestående, sier Jausen.  

Men, bildet er nok mer ment for publikum enn for astonomer:de vitenskaplige dataene som utgjør bildematerialet her studeres av astronomer i sort-hvit, hver farge for seg.

 - Men det er jo meget fasinerende å se disse fantastiske strukturene i universet i flotte farger, sier Jaunsen. Kort levetid Tåken er et stort støv- og gasskompleks, hvor gass fra eksploderte stjerner blandes sammen og danner nye stjerner. Dermed får man dannet nye stjerner med litt andre egenskaper enn den forrige generasjonen. Mange av disse stjernene har kort levetid.    Fordi de blir så store, og forbrenner enorme mengder med energi, dør stjernene etter bare et par millioner år.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer