Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stjerner vender Iran ryggen

En rekke iranske stjerner vender ryggen mot Irans regjering etter nedskytingen av et ukrainsk passasjerfly, hvor alle de 176 personene om bord omkom.

KRITISK: Flere innflytelsesrike iranere vender regimet ryggen etter nedskytingen av et passasjerfly. Blant dem skuespilleren Taraneh Alidoosti. Foto: David Fisher / REX / NTB Scanpix
KRITISK: Flere innflytelsesrike iranere vender regimet ryggen etter nedskytingen av et passasjerfly. Blant dem skuespilleren Taraneh Alidoosti. Foto: David Fisher / REX / NTB Scanpix Vis mer

Flere innflytelsesrike iranske artister, TV-personligheter og idrettsstjerner har offentlig gått ut mot Teheran etter at myndighetene i dagesvis nektet for å ha noe å gjøre med nedskytingen av et ukrainsk passasjerfly.

- Vi er ikke innbyggere, vi er fanger. Millioner av fanger, skrev en av Irans mest kjente skuespillere, Taraneh Alidoosti, på Instagram. Innlegget er seinere blitt slettet.

Hun spilte blant annet en av hovedrollene i den Oscar-nominerte filmen «The Salesman».

SKUTT NED: Canadas statsminister Justin Trudeau sa på en pressekonferanse i dag at de sitter på bevis som tyder på at det ukrainske flyet som styrtet utenfor Teheran ble skutt ned av en Iransk bakke til luft-missil. Video: AP Vis mer

Beklaget

Også TV-anker Gelareh Jabbari stiller seg kritisk til regimet. For ei uke siden delte hun et innlegg på Instagram hvor hun beklaget for å ha «løyet til dere på iransk TV i 13 år».

- Jeg vil aldri gå tilbake til TV, sa hun.

Dette ble også fjernet fra Instagram, ifølge NBC News, men både TV-kanalen og Washington Post har sitert unnskyldningen.

- Det var veldig vanskelig for meg å tro at våre folk hadde blitt drept. Tilgi meg for å tro på dette for seint, sa Jabbari, programleder for «God morgen Iran».

UKJENT ÅRSAK: Alle som var ombord i flyet som var på vei fra Iran til Ukraina, omkom da flyet styrtet like etter avgang. Vis mer

Boikott

I en uttalelse som er gjengitt av avisa Arman Melli kunngjør filmregissør Masoud Kimaiai og en rekke andre regissører, skuespillere og musikere at de vil boikotte de kommende filmfestivalen Fajr, ifølge NBC News.

Samtidig kritiserer de myndighetene og krever en forklaring på hvorfor sannheten bak nedskytingen ble holdt skjult.

Professor ved Bradford University med sitt hovedfelt innen politikk i Midtøsten, Afshin Shahi, mener at regjeringens håndtering av nedskytingen «bekrefter en eksisterende følelse av moralsk konkurs, som regimet er anklaget for».

- Regimet står overfor den verste tillitskrisen i sin historie, og presset øker fra alle kanter, uttaler han og tilføyer:

- Gapet mellom staten og samfunnet har økt til et ekstremt nivå.

DØDSSTYRTEN: Svenske Paria Maghsoudlouesterabadi og foreldrene hennes var tre av de totalt 173 ofrene i flystyrten i Iran. Her forteller bestevenninnen hennes om tapet. Video: Expressen. Vis mer

- Helt naturlig

Talsmann for Irans FN-delegasjon, Alireza Miryousefi, uttaler at iranere står fritt til å uttrykke sine meninger, slik de har gjort de siste månedene.

- Det er naturlig at det alltid vil være delte meninger i en nasjon med over 80 millioner statsborgere.

- De siste dagene har regjeringen tydelig og gjentakende beklaget tragedien som involverte det ukrainske passasjerflyet. Regjeringen har også lovet en fullstendig etterforskning, og at de ansvarlige skal stilles til ansvar for denne feiltakelsen.

NY VIDEO: En ny video fra angrepet på det ukrainske flyet som ble skutt ned i Iran viser hvordan to missiler treffer fartøyet. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Nedskytingen

Det var natt til onsdag 8. januar norsk tid, styrtet passasjerflyet kort tid etter avgang fra flyplassen i Imam Khomeini i Teheran. Ingen av de 176 personene om bord overlevde.

11. januar innrømmet Iran at de «utilsiktet» skjøt ned flyet. Den iranske presidenten Hassan Rouhani meldte at «menneskelig feil» var årsaken, men sa videre at det var de amerikanske truslene som førte til at feil ble gjort, melder Iran på Twitter.

Flyet skal ifølge Iran ha flydd nær et «sensitivt militært senter», som tilhører Revolusjonsgarden, og ble forvekslet med et «fiendtlig mål».