Stjernereporter fikk 406 000 av narkodømt

Ville at svensk TV4s Trond Sefastsson skulle renvaske den kriminelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svenske tv-seere har for siste gang sett TV4s stjernereporter Trond Sefastsson (51) lede dokumentarprogrammet «Kalla Fakta».

Han fjernes nå fra ruta etter at det er rullet opp en skandalehistorie rundt ham som avslører svært tvilsomme journalistiske metoder og nære bånd til tunge kriminelle miljøer.

Det begynte for to år siden. Da mottok Sefastsson 406000 kroner i bestikkelse mot at han lagde et innslag om en person dømt for grove narkotikaforbrytelser. Tanken var at Sefastsson kunne fremskaffe nye opplysninger som kunne renvaske Idriz Rexhepi, som var dømt til åtte års fengsel.

Sefastsson ble et anerkjent navn i Sverige etter at han i 2001 ble hedret med Den store journalistprisen for sine reportasjer om den morddømte Yasser Askar. Askar senere ble frifunnet.

Midt opp i mediestormen som nå raser i Sverige, innrømmer Sefastsson å ha mottatt penger fra familien til den narkodømte Rexhepi.

- I 2005 fikk jeg en forespørsel om å gå inn i en rettssak og hjelpe til. Det har jeg tatt betalt for. Det stikker jeg ikke under en stol, sier den kjente tv-reporteren til svenske Dagens Nyheter.

Sefastsson sier pengene var betaling for at han drev juridisk rådgivning for den narkodømtes familie, og at det aldri var på tale med noen reportasje.

Truet

Men historien om Sefastsson er langt mer innviklet enn som så. Stjernereporteren klarte aldri å finne opplysninger som kunne renvaske den narkodømte, og det ble aldri noe av reportasjen. Da begynte familien til den narkodømte Idriz Rexhepi å true Sefastsson og ville ha tilbake 90 prosent av pengene.

TAS AV SKJERMEN: Den kjente svenske journalisten Trond Sefastsson er inntil videre tatt av skjermen i TV4 etter avsløringene om hans tette bånd til tungt kriminelle. Foto: Expressen
TAS AV SKJERMEN: Den kjente svenske journalisten Trond Sefastsson er inntil videre tatt av skjermen i TV4 etter avsløringene om hans tette bånd til tungt kriminelle. Foto: Expressen Vis mer

- Det gått bort masse tid på ingenting, skrev sønnen til narkotikaforbryteren i en SMS til Sefastsson.

Men Sefastsson ville ikke betale tilbake pengene, og hevder han ble tvunget til å skaffe seg livvakt i denne perioden. Aftonbladet skriver derimot at Sefastsson henvendte seg til den livstidssdømte Johan Lindström, som han tidligere hadde hatt kontakt med, for å få hjelp med familien til den narkodømte.

Den livstidsdømte Lindström sitter på samme avdeling som Idriz Rexhepi, og fikk i oppgave å få slutt på henvendelsene fra familien til Rexhepi. Betalingen Lindström skulle få var at hans sak ble tatt opp på fjernsyn.

Ryktene spredt

Ryktene om at Sefastsson hadde viklet seg inn i et kriminelt nettverk var allerede i ferd med å spre seg. Det likte Sefastsson dårlig. Derfor sendte han 29.juli denne tekstmeldingen til kona til den livstidsdømte Lindström:

«Vet ikke om min forrige mail nådde fram, Rexhepi har gått til media, noe som skader meg veldig mye. Han har også blandet inn Johan, at han har sendt torpedo på meg».

To dager senere sendte en tydelig nervøs Sefastsson en ny tekstmelding:

«Nevn også for Johan at det hadde vært fint om sønnen ikke bare hadde sluttet å kontakte meg, men også sluttet å plage meg via media eller på andre måter. Siden det ikke i det hele tatt er bra at han sprer blant journalistkolleger at Johan handler på vegne av meg mot pappa. Det gjør det veldig vanskelig for meg å ta opp Johans liv på tv.

En av de som hadde fått nyss i hva Sefastsson holdt på med var TV4-kollega Dick Sundevall. Sammen med kona til den livstidsdømte Lindström ville han finne ut nøyaktig hvor langt Sefastsson var villig til å gå for å forhindre at historien lekket ut.

Derfor iscenesatte de noen telefonsamtaler med Sefastsson. 23. august fortalte fru Lindström at mannen hennes hadde «klappet på» den narkodømte Idriz Rexhepi i fengselet. Da svarte Sefastsson:

- Mm, vad bra.

Samtalen fortsatte med at kvinnen fortalte om hvordan Lindström hadde fått tak i to karer som «skulle ta seg av Rexhepis sønn».

- De tar han Driton i morgen, disse guttene som han har leid. Han sier at han aldri kommer til å kontakte deg igjen om disse pengene, det lover han, sa fru Lindström på telefonen.

I en senere telefonsamtale ga Sefastsson klarsignal for å bruke vold. Fram til da hadde han hatt visse motforestillinger mot at det skulle tas i bruk vold mot sønnen.

- Ja, men da kjører vi på da, sa Stefansson til torpedoens kone.

Politianmeldes

Aftonbladet skriver at Sefastsson vil bli politianmeldt i løpet av dagen i dag.

Selv benekter han for å ha hyret Lindström som torpedo for å holde Rexhepi-familien på avstand.

- Det er aldri blitt leid noen torpedo, sier Sefastsson til Dagens Nyheter. Han mener samtalene som er gjengitt i Aftonbladet er tatt ut av sammenhengen.

– Ingen er blitt slått. Ingen er blitt truet, sier Sefastsson.

Inntil videre er han tatt av skjermen. Programdirektør Göran Ellung i TV4, sier han ble informert om historien om en av sine mest betrodde medarbeidere for en uke siden. Nå vet han ikke hva som vil skje med den profilerte Sefastsson.

- Vi ser svært alvorlig på det som har skjedd. Trond og jeg er enig om at det er en upassende sammenblanding av roller, sier Göran Ellung til Dagens Nyheter.