Stjernesmell

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • USA har samlet store deler av verden i en felles front mot terrorismen, et fellesskap som kunne ha blitt en plattform for mer internasjonalt samarbeid - f.eks. om nedrustning. Underlig nok synes president George W. Bush å si nei takk til å utnytte denne muligheten.
  • Først sa han nei til å undertegne en avtale om internasjonal kontroll av biologiske våpen - til tross for at brevene med miltbrannbakterier har demonstrert hvor sårbare moderne samfunn er overfor slike våpen.

Så gir han grønt lys for bygging av et rakettskjold som skal beskytte USA mot langtrekkende atomraketter. Han sier nå opp ABM-avtalen med russerne som begrenser muligheten til å bygge slike forsvarssystemer. Med dette åpner USA verd ensrommet for opprustning og øker risikoen for et nye atomkappløp. Det er i seg selv illevarslende. Men det mest forstemmende er dette: USA avviser nok en gang internasjonale, forpliktende avtaler - som det mest tjenlige redskap å bygge en felles framtid med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer