Stjernevitne drept av søppelmafiaen

Mafiamannen Michele Orsi (37) ble politiinformant. Da ble han drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den italienske forretningsmannen Michele Orsi ble søndag skutt og drept i det som antas å være et mafiadrap i Napoli i Italia, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Orsi var informant for politiet i arbeidet med å avsløre kriminelle grupper som angivelig opererer søppelet som flyter rundt i Napolis gater.

Dette er det tredje vitnedrapet siden mai i forbindelse med at mafiaen tviholder på søppelet i Italias tredje største by.

Ifølge politiet ble den tidligere mafiamannen, som nå er blitt politiinformant, skutt tre ganger i nærheten av sitt hjem av menn som lå skjult i påvente av at Orsi skulle dukke opp.

Camorra styrer søppelet

Orsi arbeidet tidligere i søppelindustrien, men har den siste tiden sittet fengslet under en etterforskning der han har vært mistenkt for å være en del av mafiaen. Han valgte å bli på lag med politiet og for to uker siden forklarte han seg mot en mistenkt i retten.

- Denne saken er mer alvorlig enn de tidligere. Dette handler om en forretningsmann, som har vært involvert i organisert kriminalitet, men som nå bistår politiets etterforskning, sier mafiaetterforsker Franco Roberti til Reuters.

Ifølge krimeksperter er det mafiagruppa Camorra tilhørende i Napoli, som har styrt det lukrative søppelmarkedet i flere tiår, noe som var en av grunnene til at byen ikke opprettet flere fyllinger da de som var i byen ble overfulle av søppel.

Camorra er også imot bygging av forbrenningsanlegg, fordi det vil true deres illeluktende virksomhet.

SØPPELMILITÆR: Det italienske forsvaret er satt inn i forbindelse med oppryddingen av Napoli. Foto: CESARE ABBATE/EPA
SØPPELMILITÆR: Det italienske forsvaret er satt inn i forbindelse med oppryddingen av Napoli. Foto: CESARE ABBATE/EPA Vis mer

Setter inn hæren mot søppelet

I flere år har det vært politiske svingninger og grupperinger har protestert mot opprettingen av flere søppelfyllinger i det som har blitt kjent som den såkalte søppelkrigen i Italia.

Søppelet har oversvømt Napolis gater og gitt fra seg en stinkende lukt de siste åra, mens ingen har kommet til enighet.

Silvio Berlusconi, som på ny er statsminister i landet, gikk
til valg med å love at søppelet skulle bli fjernet, ny dumpesteder skulle opprettes og motstanderne skulle knebles om så det italienske Forsvaret måtte settes inn i krigen.

Ett av leddene er at deler av søppelet flyttes med tog til Hamburg i Tyskland. I forrige uke var det en storstilt aksjon mot Camorra-systemet. I alt 53 sjefer ble arrestert og verdier for flere hundre millioner kroner ble beslaglagt.

Dette har foreløpig ikke fjernet verken søppelet eller drapene.

Stjernevitne drept av søppelmafiaen
FLYTER OVER: Søppelet har oversvømt gatene i Italias tredje største by siste år.
STORFISK: Giuseppe Iovine var blant sjefene som ble pågrepet i den storstilte politiaksjonen mot Camorra i forrige uke.
SØPPELPROTEST: Samme dag som Michele Orsi (37) ble skutt og drept av det som antas å være mafiaen i napoli, protesterte flere tusen innbyggere mot utbyggingen av et nytt søppeldepot som skal ligge i nærheten av et sykehus i byen.