Stjernø på steingrunn

Politikk er å ville. Men når politikerne ikke vil, faller ofte innstillingene de har bedt om på steingrunn. Det er kanskje det de vil, skriver Stein Aabø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mon tro hvor mange av de rektorer og direktører som i går var til stede da Steinar Stjernø la fram sin innstilling om ny struktur i høyere utdanning, som var kritiske til Ottosen-komiteens forslag i sin tid. Svært mange av dem var unge studenter på 60- og 70-tallet og per definisjon negative til endringer ovenfra. Og mon tro hvor mange av dem som seinere har nytt godt av den samme Ottosen-komiteens innstilling. Den nå avdøde krigsveteran og direktør av Studentsamskipnaden Kristian Ottosen hadde, tross massive protester fra studentene, politisk støtte for de fleste av sine forslag. Distriktshøyskolene kom på plass og ble alternative tilbud for dem som ikke ville til eller fikk plass på universitetene i Oslo eller Bergen. Og det ble flust av studie- og karrieremuligheter for dem som seinere har arbeidet ved universiteter og høyskoler.

Politisk støtte til sine forslag, er det høyst usikkert om dagens Ottosen, Steinar Stjernø, har. Professoren og SV-veteranen ble bedt om å lede sitt utvalg av SVs tidligere kunnskapsminister Øystein Djupedal, og har nå levert innstillingen «Sett under ett» til nåværende forskningsminister Tora Aasland. Hun er bevisst avventende i sin holdning til forslagene som Stjernø kommer med, mens avgåtte Djupedal, støtter dem kraftfullt fra sidelinja i Stortinget. Enten liker ikke partifellen Aasland innstillingens hovedgrep eller så er hun taktisk taus for å skaffe seg handlingsrom før slagene skal utkjempes blant akademikere og politikere. Det var noe resignert i stemmen til Stjernø som får meg til å tro det første. Og uten aktiv politisk støtte er det vanskelig å drive igjennom reformer som smerter akademikere og innebærer sammenslåinger og strammere styring av landets intellektuelle ressurser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer