Lærerstreiken:

Sto bak lærergrep: Angrer ikke

Beslutningen om å overføre lærernes lønnsforhandlingsmotpart fra stat til kommune har provosert lærere i 18 år. Men statsråden som den gang sto bak beslutningen, er ikke i tvil om at valget var rett.

STÅR PÅ SITT: Det var Kristin Clemet som var utdannings- og forskningsminister da det ble besluttet å overføre lønnsforhandlingsansvaret fra stat til kommune. Det mener hun fortsatt var rett. Foto: Terje Bendiksby / NTB
STÅR PÅ SITT: Det var Kristin Clemet som var utdannings- og forskningsminister da det ble besluttet å overføre lønnsforhandlingsansvaret fra stat til kommune. Det mener hun fortsatt var rett. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Da dette ble vedtatt i 2004, hadde flere tidligere regjeringer ønsket å gjøre det samme, og det var ingen motstand blant partiene på Stortinget, sier Kristin Clemet til Dagbladet.

Fra etterkrigstida og til 2004 ble lærernes lønn fastsatt i forhandlinger med staten. Dette var uavhengig om det var kommunen, fylkeskommunen eller staten som var arbeidsgiver.

Denne innordningen satte daværende utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet en sluttstrek for i 2004. Og til tross for stor misnøye blant lærerorganisasjonene både den gang og i ettertid, har beslutningen ligget fast.

Det mener Clemet er det eneste riktige.

Vil reversere

Sist uke hadde lærerstreiken vart i 100 dager og er nå den lengstvarende lærerstreiken i norgeshistorien. Fra mandag var 8.200 lærere være i streik på landsbasis.

Utdanningsforbundet, som er ett av tre lærerforbund i streik, mener lærerne er lønnstapere i kommuner og fylker for sjette år på rad. Samtidig sliter man med lærerrekruttering.

KS mener på sin side at de har strukket seg så langt som kommunenes økonomi tillater, og peker på at de tre lærerorganisasjonene er de eneste av 40 fagforbund KS ikke er kommet til enighet med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.